"NATO SE SPREMA ZA RAT" Ruski diplomata: Sve akcije Alijanse priprema su za sukob sa Rusijom

Novosti online

13. 06. 2024. u 09:18

SVE akcije NATO-a danas su priprema za mogući sukob sa Rusijom, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Aleksandar Gruško u intervjuu za Izvestija.

НАТО СЕ СПРЕМА ЗА РАТ Руски дипломата: Све акције Алијансе припрема су за сукоб са Русијом

Foto Tanjug/AP

- Sve što NATO danas radi na ovom polju, otvoreno rečeno je priprema alijanse za mogući vojni sukob sa Rusijom - rekao je on.

- Vežbe koje se izvode upravo ukazuju na to da su svi koncepti bezbednosti na bazi saradnje odbačeni i da se NATO vratio šemama osiguranja bezbednosti iz vremena hladnog rata - dodao je zamenik ruskog šefa diplomatije.

Gruško ističe da je Alijansa pokrenula hibridni rat protiv Ruske Federacije.

- U ekonomskoj sferi uvedene su hiljade nezakonitih sankcija našoj zemlji, u ideološkoj sferi u toku je demonizacija Rusije, gde je jedan od najnovijih eklatantnih primera najava da ako NATO bude poražen u Ukrajini, odmah sutra će Rusija izvršiti invaziju na Poljsku i baltičke zemlje, nezavisnost kojih je priznao SSSR - rekao je diplomata.

Raste uloga nuklearnog oružja

Uloga nuklearnog oružja u vojnom planiranju alijanse raste, a govori se i o njegovom razmeštanju u Poljskoj i drugim evropskim zemljama, podsetio je zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije.

- Iz najnovijih vežbi i iz najnovijih dokumenata vidimo da se uloga nuklearnog oružja u vojnoj strategiji i vojnom planiranju NATO-a samo povećava. Počeli su i razgovori o tome da nuklearno oružje može biti razmešteno u Poljskoj i drugim državama. To moramo imati u vidu prilikom izrade mera za neutralizaciju, ako takvi razgovori dobiju konkretnu formu - rekao je diplomata.

Gruško je dodao da je optuživanje Rusije za nuklearnu pretnju zamena teza.

- Upravo NATO danas, da ne govorimo o nuklearnom oružju, ide putem eskalacije - rekao je zamenik šefa ruskog ministarstva spoljnih poslova.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: KINESKI DRON PRVI NA MONT EVERESTU: Pogledajte kako nosi teret

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DVA PROROČANSTVA KOJA SU JOJ OBELEŽILA ŽIVOT: Oba su se ostvarila, a kada se seti jednog uvek se rasplače