KINA DANAS U FOKUSU G7: Prvi put u istoriji - Na samitu i papa Franja

Tanjug

14. 06. 2024. u 08:54

U ITALIJANSKOM letovalištu Borgo Enjacija danas se nastavlja samit G7, a očekuje se da fokus bude na Kini. Na samitu će danas učestvovati i papa Franja, što će biti prvi put u istoriji da poglavar Rimokatoličke crkve prisustvuje radnom sastanku G7.

КИНА ДАНАС У ФОКУСУ Г7: Први пут у историји - На самиту и папа Фрања

Foto: Tanjug/AP photo

Papa Franja će učestvovati na sastanku o veštačkoj inteligenciji (AI), navodi Rojters. Osim što će održati govor o veštačkoj inteligenciji, papa će imati više bilateralnih sastanaka, uključujući i sastanke sa predsednicima SAD, Ukrajine i Turske.

- Ovo je istorijski dan... To je prvi put da je papa na G7. Ponosna sam da će se to dogoditi pod italijanskim predsedavanjem - izjavila je juče italijanska premijerka Đorđa Meloni.

Lideri G7 će takođe razgovarati o imigraciji, ključnom pitanju za Melonijevu, koja teži suzbijanju ilegalnih migracija iz Afrike, a pokrenula je plan razvoja na kontinentu kako bi se pozabavila osnovnim uzrokom odlazaka, navodi Rojters. Agencija dodaje da se očekuje da će lideri izraziti zabrinutost zbog viška industrijskih kapaciteta Kine i podrške te zemlje Rusiji.

EU je u utorak saopštila da će od jula uvesti dodatne carine do 38,1 odsto na uvezene kineske električne automobile, dok je Peking najavio da će preduzeti mere da zaštiti svoje interese.

Samit G7 počeo je juče, a prvog dana postignut je dogovor o predlogu SAD da zemlje članice podrže zajam od 50 milijardi dolara Ukrajini koristeći zamrznutu rusku imovinu.

Foto: Tanjug/AP photo

Nemački kancelar Olaf Šolc i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen su poručili da je taj zajam signal za ruskog predsednika Vladimira Putina da ne treba da očekuje da Moskva pobedi u konfliktu u Ukrajini.

Predsednici SAD i Ukrajine Džozef Bajden i Vladimir Zelenski potpisali su desetogodišnji bezbednosni sporazum između SAD i Ukrajine, a Zelenski je potpisao i bilateralni sporazum sa premijerom Japana Fumio Kišidom, o saradnji između Kijeva i Tokija. Mnogi lideri će napustiti Italiju kasno danas, uključujući Bajdena, a Melonijeva je poručila da su se već dogovorili oko zaključaka samita, koji će biti usvojeni na kraju dana. U subotu će biti održani bilateralni sastanci lidera i zvaničnika koji ostanu u Italiji.

BONUS VIDEO:

AKSENTIJEVIĆ PROGOVORIO: Šiptarski saradnici palili automobile, nameštali sebi pokušaje ubistva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

TRUDILA SAM SE DA BUDEM JAKA: Pevačici pred izlazak na binu rekli da joj je član porodice preminuo