RUSKI BRODOVI "TRESU" AMERIKU: Dolazak moskovske flote u Havanu na Kubi uzdrmao Vašington

A.Vojinović

14. 06. 2024. u 12:28

U TRENUCIMA kada su se tenzije između Rusije i zapadnih sila ponovo razbuktale zbog nove vojne pomoći Kijevu, flota ruskih ratnih brodova ušla je u luku Havana na Kubi, uoči ruskih vojnih vežbi na Karibima. Kubansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da brodovi nisu nosili nuklearno oružje, što je potvrdio i savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Salivan, napomenuvši da će Amerika ostati na oprezu. Ovaj potez ocenjen je kao jedan vid odgovora Moskve pošto je američki predsednik Džozef Bajden dozvolio Ukrajini da koristi njihovo oružje za gađanje ciljeva po ruskoj teritoriji.

РУСКИ БРОДОВИ ТРЕСУ АМЕРИКУ: Долазак московске флоте у Хавану на Куби уздрмао Вашингтон

Tanjug

Flota, koju čine fregata "Admiral Gorškov", podmornica na nuklearni pogon "Kazanj", naftni tanker "Pašin" i spasilački tegljač "Nikolaj Čiker", ušli su u zaliv Havane u sredu ujutru posle vežbi u Atlantskom okeanu. Vodeća fregata, ukrašena ruskim i kubanskim zastavama, dočekana je paljbom iz 21 topa sa zidina La Kabanje, tvrđave u kojoj je čuveni revolucionar Če Gevara nekada imao svoju kancelariju, preneo je britanski "Gardijan".

Na putu za Kubu ove nedelje, "Gorškov" i "Kazanj" izveli su raketne vežbe u Atlantiku, testirajući precizne projektile na ciljevima u dometu većem od 600 kilometara, objavilo je rusko Ministarstvo odbrane. Brodove je dočekala grupa Kubanaca na poznatoj havanskoj promenadi, Malekon, dok su ruske diplomate i njihove porodice mahale ruskim zastavama i uzvikivale: "Rusija! Rusija!"

Dolazak su prošle sedmice najavili kubanski zvaničnici, istakavši da su takve posete prijateljskih zemalja standardna praksa, da "Kazanj" nije nosio nuklearno oružje i da ne predstavlja pretnju po bezbednost region. Vilijam Leogrand, profesor na Američkom univerzitetu, napominje da je Havana udaljena samo 160 kilometara od Ki Vesta na Floridi, grada u kom je baza američkog ratnog vazduhoplovstva i da vreme posete sugeriše da nije reč o standardnoj praksi.

- Poseta ruskih ratnih brodova je Putinov način da podseti Bajdena da Moskva može da izazove Vašington u sopstvenoj sferi uticaja - rekao je on.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven izjavio je da su takve pomorske vežbe rutinske i da nema dokaza da Rusija postavlja ili isporučuje Kubi projektile.

- Videli smo ovakve stvari ranije i očekujemo da ćemo ih videti ponovo. Bićemo na oprezu - rekao je on, podsetivši da su ruski brodovi uplovili u Havanu i za vreme ranijih administracija.

Mornarica SAD je, ipak, reagovala raspoređivanjem moćne flotile, poslavši tri razarača, kuter Obalske straže i avion za pomorski nadzor da prate ruska plovila. Američki zvaničnici rekli su u utorak da su američki ratni brodovi raspoređeni kako bi "obezbedili odbranu SAD i Kanade".

Dok su ruski brodovi ulazili u kubanske vode, kubanski ministar spoljnih poslova Bruno Rodrigez sastao se sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u Moskvi. Govorili su o nastavku pružanja podrške međusobnoj agendi, dok dolazak brodova u Havanu nisu pomenuli. Lavrov je zahvalio kubanskim vlastima zbog njihovog stava prema Ukrajini. Kuba je lane rekla da ne učestvuje u ratu i da odbija upotrebu svojih građana kao plaćenika.

Peskov: Nema razloga za brigu

KREMLj je juče saopštio da nema razloga da bilo koja zemlja, uključujući SAD, bude zabrinuta zbog prisustva ruskih ratnih brodova na Kubi tokom vežbi. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da su takve vežbe uobičajena praksa i da ne treba da postoji strah oko toga da bi Rusija mogla da prebaci vojno osoblje na Kubu ili čak da stvori vojnu bazu na ostrvu. - To je normalna praksa za sve države, uključujući veliku pomorsku silu kao što je Rusija. Tako da u ovom slučaju ne vidimo razloga za brigu - rekao je Peskov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PANIKA NA EURO 2024: UEFA uvela vanredne bezbednosne mere