"RAT U JUGOSLAVIJI IZBIO ZBOG MEŠANJA ZAPADA" Putin govorio o mnogim temama, pa poslao jasnu poruku - "Ništa više neće biti kao pre!"

Novosti onlajn

14. 06. 2024. u 13:46

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin obratio se rukovodstvu Ministarstva inostranih poslova Rusije i tom prilikom poručio je da NATO nastoji da pojača pritisak na one zemlje čiji razvoj pokušava da obuzda.

РАТ У ЈУГОСЛАВИЈИ ИЗБИО ЗБОГ МЕШАЊА ЗАПАДА Путин говорио о многим темама, па послао јасну поруку - Ништа више неће бити као пре!

Foto: Tanjug/AP photo

Kako je rekao, egoizam i bahatost zapadnih zemalja doveli su do sadašnjeg stanja stvari, a svet se približio nedopustivo do tačke bez povratka.

Sukob u Jugoslaviji izbio zbog mešanja Zapada

Problemi koji su postojali u bivšoj Jugoslaviji doveli su do sukoba zbog mešanja Zapada koji ima običaj da jednu stranu koja im se ne sviđa okrivi za apsolutno sve i da protiv nje uvede sve vrste ograničenja, a pored Jugoslavije to je učinjeno i u Iraku, Libiji i Siriji.

- Nijedna zemlja u svetu nije osigurana od toga da se nađe na spisku država koje su se našle pod napadom NATO-a - rekao je on.

Takođe je rekao i da se svet menja, te da ništa više neće biti kao pre ni u ekonomiji, tehnologiji, globalnoj politici, kao ni u drugim oblastima. On je kazao i da se mnogo značajnih i sudbonosnih promena desilo i u Rusiji i svetu, te da je važno da se da ocena globalnim dešavanjima i da se navedu ciljevi u radu ministarstva.

Zapad spremao i isprovocirao ukrajinsku krizu

Rusija nije pokretala rat protiv Ukrajine, već je Kijev započeo borbena dejstva i izvršio agresiju, rekao je Putin i dodao da su DNR i LNR imali puno pravo da proglase nezavisnost, ali je Kijev protiv njih započeo rat.

Prema njegovim rečima, narodi Rusije i Ukrajine bi pronašli način da pravedno reše sve probleme, međutim, do konflikta je došlo zbog nedosledne politike Zapada.

„Ukrajinska kriza nije konflikt dve države ili dva naroda. Da je to bilo tako, Rusi i Ukrajinci, koje objedinjuje i istorija i kultura, kao i duhovne vrednosti, pronašli bi način kako da reše svoje probleme. Stvar je u drugome. Dešavanja u Ukrajini su direktni rezultat svetskog i evropskog razvoja krajem 20. i početkom 21. veka. Ta agresivna politika, politika avanturizma koju je zapad sprovodio svih ovih godina, izazvala je sva ta dešavanja mnogo ranije nego što je počela specijalna vojna operacija“, rekao je Putin.

On je dodao da je upravo Zapad spremao i isprovocirao ukrajinsku krizu, a sada čini sve da se ta kriza nastavi.

Foto Tanjug/AP

Vašington odgovoran za uništenje strateške stabilnosti

Ruski predsednik je rekao i da je Vašington odgovoran za uništenje strateške stabilnosti u svetu, da opasnost za Evropu dolazi ne iz Rusije, već da glavna opasnost predstavlja totalna zavisnost od SAD. „SAD Evropu guraju u haos, lišavaju je prava da postoji kao subjekat na međunarodnoj sceni i kulturnog identiteta“, naveo je Putin i rekao da su odnosi Rusije i EU degradirali, doduše ne krivicom Moskve.

„Antiruska kampanja praćena je izmišljotinama da se Rusija sprema da napadne Evropu. Svi shvatamo da je to apsolutna glupost. Ako Evropa želi da ostane jedan od centara u svetu, potrebno je da bude u dobrim odnosima sa Rusijom, Moskva je spremna za to“, naglasio je ruski predsednik.

Evroatlantski sistem bezbednosti doživeo krah

Evroatlantski sistem bezbednosti je doživeo krah, potrebno je formirati novi sistem bezbednosti, izjavio je Putin.

„Imali smo jedinstvenu priliku da izgradimo pouzdan i pravedan poredak u oblasti bezbednosti. Nije bilo potrebno mnogo učiniti, jednostavno saslušati mišljenja svih strana i biti spreman uzeti ih u obzir. Mi smo u više navrata govorili koliko je pogrešan put Zapada. Svedoci smo da kraha evroatlantskog sistema bezbednosti. Faktički je potrebno stvarati ga ispočetka, formulisati u Evroaziji nove obrise tog sistema“, rekao je Putin.

Smanjiti vojno prisustvo sila izvan regiona Evroazije

Vojno prisustvo sila izvan regiona Evroazije potrebno je postepeno smanjivati, rekao je Putin.

„Potrebno je započeti razgovore o postepenom smanjivanju vojnog prisustva spoljnih zemalja u evroazijskom regionu. Možda se to danas čini nerealnim, međutim, to je tako danas. Ako uspemo da stvorimo pouzdan sistem bezbednosti u budućnosti, prisustvo tih spoljnih vojnih kontingenata više neće biti potrebno“, naglasio je Putin.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

AKSENTIJEVIĆ PROGOVORIO: Šiptarski saradnici palili automobile, nameštali sebi pokušaje ubistva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

SIN DRAGANA KAPIČIĆA JE POZNATI GLUMAC: Igrao slavnog oca u popularnom filmu - Tek tad sam saznao (FOTO)