MAKRON OČAJAN NAKON DEBAKLA NA IZBORIMA ZA EP: Francuska se suočava sa "veoma ozbiljnim" istorijskim trenutkom

Tanjug

15. 06. 2024. u 07:45

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron izjavio je da se Francuska suočava sa "veoma ozbiljnim" istorijskim trenutkom pred parlamentarne izbore.

МАКРОН ОЧАЈАН НАКОН ДЕБАКЛА НА ИЗБОРИМА ЗА ЕП: Француска се суочава са веома озбиљним историјским тренутком

Foto: AP Photo/Michel Euler

- Nalazimo se u veoma ozbiljnom trenutku u istoriji naše zemlje. Reč je o krupnim problemima, bezbednosnim i ekonomskim izazovima - rekao je Makron na kraju samita G7 u Italiji, prenosi Rojters.

Makron je istakao da očekuje da odluke o najvišim pozicijama u narednom sazivu Evropske komisije budu donete sledeće sedmice.

Prva istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi Nacionalno okupljanje moglo da pobedi na vanrednim parlamentarnim izborima u Francuskoj pošto ima podršku 29,5 odsto birača. Prema anketama, koalicija levičarskih partija pod nazivom "Narodni front" ima podršku 28,5 odsto birača, a Makronova stranka Preporod 18 odsto. Makron je raspisao vanredne parlamentarne izbore nakon što je njegova stranka Preporod izgubila od Nacionalnog okupljanja na izborima za Evropski parlament (EP) u nedelju.

Nacionalno okupljanje osvojilo je 31,47 odsto glasova na izborima za EP, dok je Preporod osvojio 14,56 odsto glasova. Nacionalno okupljanje je osvojilo 30 mandata u EP, a Makronova stranka 13.

BONUS VIDEO:

NUKLEARNE VEŽBE: Ruske snage vežbaju elektronsko lansiranje raketa tokom nestrateških vežbi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EURO 2024: Albanci su potpuno šokirani, orlovi imaju razlog za slavlje i razlog za tugu!