ŠOLC NE MOŽE BEZ PUTINA: "Uvek sam govorio da ću obnoviti kontakt"

Novosti online

15. 06. 2024. u 14:03

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc izjavio je da ne isključuje obnovu kontakta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, napomenuvši da je razgovarao sa Putinom pre i posle početka ukrajinskog sukoba.

ШОЛЦ НЕ МОЖЕ БЕЗ ПУТИНА: Увек сам говорио да ћу обновити контакт

Foto: AP Photo/Markus Schreiber/Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

- Uvek sam govorio da ću obnoviti kontakt, ali za to je potreban pravi trenutak, odnosno mora da postoji tema za diskusiju da bi to imalo smisla - kazao je Šolc odgovarajući na pitanje novinara da li kancelar razmišlja da ponovo komunicira sa ruskim liderom.

Prema njegovim rečima, takvi pregovori imaju smisla samo kada postoji nešto konkretno o čemu treba razgovarati.

- To je razlog zašto ovo nisam radio dugo vremena. Ali ne želim da postoji osećaj da je ta opcija isključena - istakao je Šolc.

Nemački kancelar je dodao da će Rusija u budućnosti morati da učestvuje na konferenciji o Ukrajini.

- To je tačno - rekao je Šolc, odgovarajući na pitanje nemačkog kanala ZDF da li bi podržao učešće Rusije na sledećoj konferenciji o Ukrajini.

- Na toj konferenciji (sledećoj u Švajcarskoj) biće postavljeni temelji da zaista možemo da nastavimo da pričamo i o svetu i o temama o kojima će se sada razgovarati. To su mnoga pitanja koja su bitna, na primer, kako se deca, koju je odvela Rusija, mogu vratiti nazad roditeljima, kao i kako obezbediti da nema vojnih napada na nuklearne elektrane - kazao je Šolc.

Kako je dodao, tu su i pitanja o izvozu žitarica, kao i druge teme koje su važne, ali da je najvažnije pitanje "kako će doći do fer i pravednog sveta".

- Zato u budućnosti, ukoliko na kraju dođe do konferencije ili pregovora o primirju, koji odgovaraju Ukrajini, onda će biti važno da i Rusija učestvuje u tome - pojasnio je nemački kancelar.

Švajcarska danas i sutra održava konferenciju o Ukrajini u blizini grada Lucerna, u letovalištu Burgenštok. Svoje učešće je potvrdilo oko 90 zemalja, kao i EU, Savet Evrope i UN. 

Konferenciji neće prisustvovati američki predsednik Džozef Bajden, kineski predsednik Si Đinping i brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva.

Švajcarska nije uputila poziv Ruskoj Federaciji za učešće na samitu o Ukrajini, a Kremlj je saopštio da Moskva ni u kom slučaju neće učestvovati.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EURO 2024: Albanci su potpuno šokirani, orlovi imaju razlog za slavlje i razlog za tugu!