OGLASILA SE MOSKVA: Režim Zelenskog nije sposoban da pregovara

Novosti online

17. 06. 2024. u 08:14

REŽIM Vladimira Zelenskog nije sposoban da pregovara, Moskva je u to uverena, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

ОГЛАСИЛА СЕ МОСКВА: Режим Зеленског није способан да преговара

Foto: Profimedia

- Više puta smo potvrđivali spremnost na dijalog i to nisu samo izjave deklarativne prirode. U aprilu 2022. godine su naši pregovarači parafirali dogovore iz Istanbula. Potpisao ih je i šef ukrajinske delegacije - podsetio je Nebenzja.

Prema njegovim rečima, anglosaksonskim „sponzorima“ Kijeva očigledno nije bio potreban tako operativan pristup rešenju i učinili su sve da to spreče.

- Svi su videli intervju sa liderom frakcije "Sluga naroda" u Vrhovnoj radi Davidom Arahamijom, koji je predvodio ukrajinsku delegaciju u Istanbulu. On je direktno rekao da je sve spremno, ali je Boris Džonson, bivši premijer Velike Britanije, došao i rekao da moramo da nastavimo da se borimo. Poznata je priča o njegovom putovanju u Ukrajinu. Mislim da nema potrebe da je ponavljamo - rekao je predstavnik Rusije.

Jedini logičan zaključak koji smo doneli je da režim Zelenskog nije sposoban da pregovara, naglasio je on.

Nebenzja je takođe primetio da je Zelenski još u oktobru 2022. godine potpisao ukaz o zabrani pregovora sa ruskim rukovodstvom.

Foto: AP Photo/Eduardo Munoz Alvarez

- Postavlja se retoričko pitanje – da li je moguće dogovoriti se bez dijaloga? Takvo očigledno odsustvo logike je "vizit karta" celokupne spoljne politike Kijeva - dodao je.

Stalni predstavnik Rusije pri UN pomenuo je i pitanje ruske imovine, rekavši da će Moskva upotrebiti sve dostupne alate da zaštiti svoja prava ako zapadne zemlje odluče da joj konfiskuju imovinu.

Neprijateljske zemlje od februara 2022. godine uvode Rusiji sankcije, u okviru kojih je bila zamrznuta kako suverena imovina, tako i sredstva privatnih investitora.

Zamrznuto je oko 300 milijardi dolara deviznih rezervi. Gotovo odmah su počeli razgovori stranih zemalja o zapleni ove imovine u različite ciljeve. U oktobru 2022. godine lideri Evropske unije naložili su Evropskoj komisiji da pripremi predloge za korišćenje zamrznute imovine u cilju finansiranja Ukrajine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da, u slučaju zaplene ruske imovine koja je zamrznuta na Zapadu, Ruska Federacija će braniti svoje interese, uključujući i na sudovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DVA PROROČANSTVA KOJA SU JOJ OBELEŽILA ŽIVOT: Oba su se ostvarila, a kada se seti jednog uvek se rasplače