BEZ RUSIJE, NEMA MIRA U UKRAJINI: Austrijski kancelar Nehamer poslao jasnu poruku Zapadu

Милица Шкорић
Milica Škorić

17. 06. 2024. u 18:18

BEZ učešća Ruske Federacije nemoguće je postići mirno rešenje sukoba u Ukrajini, rekao je austrijski kancelar Karl Nehamer.

БЕЗ РУСИЈЕ, НЕМА МИРА У УКРАЈИНИ: Аустријски канцелар Нехамер послао јасну поруку Западу

Foto: Profimedia

- Jasno je da bez Rusije neće biti mira - rekao je Nehamer na pitanje da li je konferencija u Švajcarskoj imala smisla bez učešća ruskih predstavnika.

Kancelar je objasnio da se sukobi koji su brzo počeli teško da će se tako brzo okončati. Švajcarska konferencija je, po njegovom mišljenju, bila „prvi korak” u tom pravcu.

- Ako želite mir, ne možete prestati da razgovarate i tražite dijalog - dodao je on.

Istovremeno, Nehamer je nazvao razgovore o teritorijalnim ustupcima Kijeva „preuranjenim“.

Konferencija je održana od 15. do 16. juna u Burgenstoku, Švajcarska. Više od 90 zemalja, od kojih je polovina iz Evrope, kao i osam organizacija potvrdilo je svoje učešće na događaju. Istovremeno, konačni tekst nisu potpisale Jermenija, Bahrein, Brazil, Indija, Indonezija, Libija, Meksiko, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Tajland i Ujedinjeni Arapski Emirati. Irak i Jordan je kasnije povukao svoje potpise sa saopštenja.

Konferenciji nisu prisustvovali američki predsednik Džozef Bajden, kao ni kineski predsednik  Si Đinping i brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva. Švajcarska nije poslala poziv Rusiji. Kremlj je naveo da je traženje opcija za rešavanje situacije u ukrajinskom sukobu bez učešća Rusije apsolutno nelogično i uzaludno.

Zajednički tekst posle konferencije poziva na vraćanje kontrole nad Zaporožskom nuklearnom elektranom Kijevu, a sadrži i pozive na slobodno kretanje u Crnom i Azovskom moru i razmenu i oslobađanje svih ratnih zarobljenika. U dokumentu se govori i o potrebi dijaloga svih strana kako bi se sukob okončao.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je izneo nove mirovne predloge za rešavanje konflikta u Ukrajini, predviđajući priznavanje statusa Krima, DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti kao regiona Rusije, konsolidaciju vanblokovskog i beznuklearnog statusa Rusije. Ukrajina, njena demilitarizacija i denacifikacija i ukidanje antiruskih sankcija. Ukrajinska strana je odbila inicijativu. Putin je takođe napomenuo da je Vladimiru Zelenskom istekao mandat i da se njegov legitimitet ni na koji način ne može vratiti. Pres-sekretar ruskog lidera Dmitrij Peskov pojasnio je da Putin ne odbacuje mogućnost pregovora sa Ukrajinom, jer tamo postoje druge legitimne vlasti.

BONUS VIDEO: RAKETNE VEŽBE U ATLANTIKU - Brodovi ruske flote stižu na Kubu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBI PEVALI, A ONDA... Onda su naišli Danci i desilo se - ovo! (VIDEO)