"POTPUNI FIJASKO" Zaharova ponovo oštra: Globalni jug pokazao da ne potpada pod pretnjama i ucenama

Милица Шкорић
Milica Škorić

17. 06. 2024. u 19:31

PORTPAROL ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je danas konferenciju o Ukrajini koja je održana u Švajcarskoj kao "potpuni fijasko".

ПОТПУНИ ФИЈАСКО Захарова поново оштра: Глобални југ показао да не потпада под претњама и уценама

Foto: Profimedia

Prema njenim rečima, pokušaji da se ova konferencija predstavi kao događaj skoro univerzalnih razmera pretvorili su se u "potpuni fijasko", a "skoro polovina od 160 pozvanih odbila je da se bavi političkim turizmom", prenose RIA Novosti.

- Očekivanja da će na konferenciji učestvovati veliki broj zemalja globalnog juga nisu se ostvarila, uprkos ucenama, direktnim pretnjama i prevarama. Te zemlje su pokazale otpornost, nisu podlegle oštrom pritisku i ignorisale su uporne molbe da dođu u švajcarske Alpe - rekla je Zaharova, napominjući da zvanični Kijev i Zapad u početku nisu imali nameru da tragaju za načinima za mirno rešavanje ukrajinske krize.

Ona je ukazala da su Zapadu "potrebni dalja konfrontacija, eskalacija i intenziviranje vojnih operacija".

Konferencija o Ukrajini održana je proteklog vikenda u letovalištu Burgenštok u blizini Lucerna. Učestvovale su 92 zemlje, uključujući 55 šefova država, kao i osam organizacija, uključujući EU , Savet Evrope i UN. Predsednik SAD Džo Bajden, predsednik Kine Si Đinping, predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva i lideri mnogih drugih država nisu došli u Švajcarsku.

Neki učesnici događaja, kao što su potpredsednica SAD Kamala Haris i nemački kancelar Olaf Šolc, otišli ​​su ranije. Rusija nije pozvana na samit, a Kremlj je poručio da je traženje načina da se ukrajinski sukob reši bez učešća Moskve nelogično i uzaludno.

BONUS VIDEO: RAKETNE VEŽBE U ATLANTIKU - Brodovi ruske flote stižu na Kubu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

15 GODINA OD SMRTI MAJKLA DŽEKSONA: NJegov sin objavio fotografiju uz teške reči