MELONIJEVA ŠALJE KIJEVU "STORM ŠEDOU"? Đorđa nakon izbora za Evropski parlament promenila ploču - Napadi u dubinu ruske teritorije su "OK"

Novosti onlajn

18. 06. 2024. u 13:55

ITALIJA bi mogla da isporuči Ukrajini rakete velikog dometa „storm šedou“ sa kojima potencijalno mogu da se izvode napadi u dubinu ruske teritorije, piše italijanski list „Fato kotidijano“ pozivajući se na izvore.

МЕЛОНИЈЕВА ШАЉЕ КИЈЕВУ СТОРМ ШЕДОУ? Ђорђа након избора за Европски парламент променила плочу - Напади у дубину руске територије су ОК

Foto Tanjug/AP

Kako se ističe u članku ovog lista koji je inače kritički nastrojen prema vlastima, isporuka ovog oružja Kijevu znači promenu političkog stava premijerke Đorđe Meloni prema sukobu u Ukrajini.

Naime, u vreme kampanje za evropske izbore to nepopularno pitanje nije pominjano u programu stranke Melonijeve, a i ona sama je izbegavala.

„Sada, posle glasanja, pošto su snage usredsređene na pacifističke poruke doživele neuspeh, Melonijeva se vratila iskonskim proatlantskim stavovima... za nekoliko nedelja vlada će objaviti dokument o slanju oružja koji je nestao tokom predizborne kampanje“, ističe list.

Ministar odbrane Gvido Krozeto namerava da to oružje obuhvati devetim paketom vojne pomoći na sednici parlamentarnog Odbora za nacionalnu bezbednost do kraja juna.

Na spisku je i PVO sistem „Samp-T“ korišćen u misiji u Kuvajtu.

Podsetimo, rakete „storm šedou“ proizvele su zajednički Francuska i Velika Britanija (u Francuskoj se zove „skalp“). Njihov domet je od 250 do 560 kilometara u zavisnosti od modifikacija.

Podsetimo, više zapadnih država dalo je Kijevu dozvolu da stranim oružjem gađaju ciljeve u dubini ruske teritorije.

Konačna odluka biće doneta do samita NATO-a u Vašingtonu 9-11. jula.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

RAKETNE VEŽBE U ATLANTIKU: Brodovi ruske flote stižu na Kubu


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJSREĆNIJI ZNAK HOROSKOPA U JULU 2024! Iznenadna zarada, nova nekretnina i pravi izbor ljubavi