"GRAĐANI RAJHA" PRED SUDOM: U Minhenu počelo suđenje nemačkoj desničarskoj grupi optuženoj za nasilno preuzimanje vlasti

A. V. V.

19. 06. 2024. u 06:30

SUĐENjE osmorici članova nemačke krajnje desničarske grupe "Građani Rajha", optuženim za zaveru za nasilno preuzimanje vlasti počelo je juče u Minhenu, što je treći u nizu sličnih sudskih procesa koji se vode širom zemlje.

ГРАЂАНИ РАЈХА ПРЕД СУДОМ: У Минхену почело суђење немачкој десничарској групи оптуженој за насилно преузимање власти

Lider terorista Hajnrih XIII, Foto AP

Optuženima, uključujući lekara opšte prakse, poznatog kuvara i astrologa, na teret se stavlja da su bili vođe zavere i, kako tvrde tužioci, nameravali da upadnu u zgradu parlamenta i nasilno preuzmu vlast.

Oni se, takođe, terete za članstvo u terorističkoj organizaciji i pripremanje dela veleizdaje. Grupa je imala planove da uđe u Bundestag i uhapsi poslanike, kao i da kidnapuje nemačkog kancelara Olafa Šolca i predstavi ga na televiziji u nadi da će pridobiti više sledbenika, navode tužioci. Optuženi, kojima se sudi na tri lokacije, odbacili su optužbe. Dva sudska procesa su već u toku. U Frankfurtu na Majni se sudi navodnim podstrekačima i vođama među kojima je i Hajnrih 13. princ Rojs, a u Štutgartu se sudi vojnom krilu grupe, piše Dojče vele.

Hteli da zauzmu fabriku oružja

GRUPA okupljena oko princa Rojsa je, navodno, planirala upotrebu helikoptera kojim bi upravljali pripadnici redova nemačke vojske. Postojao je, prema nezvaničnim saznanjima, i plan za preuzimanje centrale poznatog nemačkog koncerna namenske industrije "Hekler i Koh" u Oberndorfu. Svi članovi grupe optuženi su za članstvo u terorističkom udruženju ili za podršku tom udruženju. Sva tri sudska procesa će zajedno sačinjavati veliki sudski postupak u kojem će i ideologija grupe biti jedna od glavnih tema.

Navodna zavera je prvi put otkrivena javnosti kroz seriju antiterorističkih racija u 11 nemačkih država, kao i u inostranstvu, u decembru 2022, nakon tajne istrage policije. Suđenje bi trebalo da traje do januara, ali, kako tužioci napominju, može da se desi da se završi i za nekoliko godina.

- Imamo oko 900 fajlova i svakim danom im se dodaje sve više stranica - izjavio je Loran Lafler, portparol suda, uoči početka suđenja, objašnjavajući da je istraga nastavljena čak i dok su suđenja u toku.

Među onima kojima se sudi u Minhenu su Hildegard Lajding (60), članica desničarske stranke AfD i astrolog, koja je, navodno, trebalo da postane "ministarka transkomunikacija". Procenjuje se da u Nemačkoj ima oko 23.000 pripadnika Rajhsbirgera, od kojih je oko 10 odsto spremno da upotrebi nasilje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor