HUTI POTOPILI BROD: Teretnjak nestao u talasima Crvenog mora nakon pogotka rakete

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

19. 06. 2024. u 16:39

GRČKI teretni brod koji je plovio pod zastavom Liberije potonuo je u Crvenom moru nekoliko dana nakon što su ga napali jemenski pobunjenici Huti kada je poginuo jedan mornar na brodu, saopštila je jutros Agencija za upravljanje trgovačkim pomorskim operacijama Velike Britanije (UKMTO).

ХУТИ ПОТОПИЛИ БРОД: Теретњак нестао у таласима Црвеног мора након поготка ракете

FOTO: EPA

UKMTO navodi da su pronađeni delovi potonulog broda "Tutor", kao i izlivena nafta na poslednjoj lokaciji na kojoj je bio prijavljen, preneo je AP.

Huti su napali taj brod pre oko nedelju dana pomorskim dronovima u Crvenom moru.

Posle napada portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi je rekao da je u napadu ubijen član posade sa Filipina.

Vojska SAD saopštila je u utorak da je uništila osam dronova koje su lansirali Huti u Jemenu i jedan iznad Adenskog zaliva za poslednja 24 sata, preneo je Rojters.

Centralna komanda američke vojske objavila je na platformi Iks da nije bilo povređenih, kao i da nije pričinjena šteta na brodovima.

Huti su od novembra prošle godine izvršili više od 50 napada na brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu u kojima su ubijena četiri mornara.

Prema podacima američke pomorske administracije, Huti su od novembra zaplenili jedan brod i potopili dva.

Napadi Huta, za koje kažu da izvode u znak solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze, poremetili su globalni transport, primoravajući kompanije da se preusmere na duže i skuplje rute oko Južne Afrike.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: Jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZGAZIO GA JE! Šešelj najavio veliku političku promenu