POZNATO KO ĆE NASLEDITI STOLTENBERGA: Johanis se povukao iz trke za prvog čoveka Alijanse

Novosti online

20. 06. 2024. u 14:09

KLAUS Johanis, rumunski predsednik, povukao se iz trke za novog generalnog sekretara NATO-a, otvarajući put holandskom premijeru Marku Ruteu – koji se dugo smatrao favoritom za tu funkciju – da formalno dobije tu funkciju.

ПОЗНАТО КО ЋЕ НАСЛЕДИТИ СТОЛТЕНБЕРГА: Јоханис се повукао из трке за првог човека Алијансе

Foto: EPA

Sajt "Politiko" preneo je da će Rute biti sledeći generalni sekretar NATO-a nakon što su se sve 32 članice alijanse složile da odlazeći holandski premijer nasledi Jensa Stoltenberga.

Tokom sastanka Vrhovnog saveta nacionalne odbrane, Johanis je rekao da je obavestio saveznike u NATO-u o povlačenju svoje kandidature.

Rute će preuzeti vođstvo NATO-a u kritičnom trenutku. Njegov novi posao počeće do 2. oktobra, nešto više od mesec dana pre američkih izbora, koji će oblikovati sudbinu vojnog saveza koji je služio istočnoj Evropi kao najuspešnije odvraćanje od Rusije.

Foto: Profimedia

Bivši predsednik SAD Donald Tramp, aktuelni republikanski kandidat, obećao je da će ostati u NATO-u, ali je zapretio da će prekinuti pomoć SAD Ukrajini ako bude ponovo izabran.

Stoltenberg je juče prvi put podržao holandskog premijera Rutea kao kandidata za novog generalnog sekretara NATO-a, opisujući ga kao "vrlo jakog kandidata".

Stoltenberg je govorio na konferenciji za novinare sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom neposredno nakon vesti da su Slovačka i Mađarska pružile podršku Ruteovoj kandidaturi, objavljeno je na sajtu NATO-a.

NATO bira šefa Severnoatlantske alijanse na osnovu konsenzusa, a 29 zemalja članica već je podržalo Rutea kao Stoltenbergovog naslednika, dok su Mađarska, Slovačka i Rumunija bile poslednje koje su se opirale toj opciji.

- Nije na meni da biram svog naslednika - rekao je Stoltenberg, ali je dodao da je Rute "vrlo jak kandidat" koji ima puno iskustva kao premijer, prenosi Blic.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OSTAVKA? AJDE, SLEDEĆE PITANJE... Prva izjava Piksija nakon sletanja u Beograd