AMERIČKI ANALITIČAR O PROPALIM PREGOVORIMA RUSIJE I UKRAJINE: Nije samo DŽonson kriv, još jedna zemlja je umešala prste

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 06. 2024. u 17:51

AMERIČKI analitičar Endru Koribko ocenio je da je rizik od izbijanja trećeg svetskog rata sada veći nego u vreme kubanske raketne krize zbog opasne igre "kukavice" koju su SAD igrale sa Rusijom, a jedini razlog zašto je sve došlo do ove tačke je taj što je Poljska pomogla da se sabotiraju mirovni pregovori u proleće 2022. u dosluhu sa Velikom Britanijom.

АМЕРИЧКИ АНАЛИТИЧАР О ПРОПАЛИМ ПРЕГОВОРИМА РУСИЈЕ И УКРАЈИНЕ: Није само Џонсон крив, још једна земља је умешала прсте

Foto: Profimedia

List "Njujork tajms" nedavno je objavio kompletnu verziju nacrta mirovnog sporazuma iz 2022. između Rusije i Ukrajine u kome se vidi da je poljski predsednik Andžej Duda izdramio oko sporazuma i pozvao lidere da ne dozvole Ukrajini da pristane na ruske uslove.

Već je 29. marta 2022. primećeno da je "vladajuća partija Poljske pomogla da izazove najgoru bezbednosnu krizu od Drugog svetskog rata". Sada nema sumnje da je Poljska aktivno pokušavala da sabotira rusko-ukrajinske mirovne pregovore i da su njeni napori prethodili zloglasnom putu bivšeg britanskog premijera Borisa Džonsona u Kijev, piše Koribko.

Dudin "dramatični" poziv liderima NATO-a u martu 2022. učinio je više da se ujedini Zapad u započinjanju "proksi" rata sa Rusijom preko Ukrajine nego bilo šta drugo. I olakšao je Džonsonu put u Kijev gde je ubedio Ukrajince da će im Zapad čuvati leđa.

Britanija i Poljska su, u strahu da bi Francuska i Nemačka možda mogle da predlože mir, formirale neformalni savez sa Ukrajinom bukvalno nedelju dana pre početka Specijalne vojne operacije. Savez koji je promakao većini zbog događaja koji su se brzo odvijali i koji su prethodili poslednjoj fazi ovog decenijskog sukoba.

Sve dok je Poljska bila za nastavak neprijateljstava, u šta niko nije sumnjao, ali ranije nije znao koliko je revnosna, onda je Velika Britanija mogla da se osloni na nju kao na kopneni most za hitno slanje vojne opreme u Ukrajinu.

Čitava poenta pristanka na formiranje ovog pakta bila je da se Ukrajini da mogućnost da nastavi borbu ako to želi u slučaju izbijanja konvencionalnih neprijateljstva sa Rusijom, što se i dogodilo nedelju dana kasnije.

Ukrajina je znala da je posvećenost Velike Britanije čvrsta zbog njene viševekovne politike podele i vladanja Evropom, dok je Duda hiperbolično potvrdio poljsku podršku defakto podsticanju trećeg svetskog rata i promene svetskog poretka u kome bi njegova zemlja igrala istu ulogu kakvu je igrala i 1939.

Da Poljska nije pristala na neformalni savez sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Ukrajinom, rizik od trečeg svetskog rata sada ne bi bio toliko ozbiljan, zaključuje analitičar.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: Jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEZAPAMĆEN SKANDAL: UEFA zgrozila sav normalan svet, Ubij Srbina je dozvoljeno pevati na EURO 2024!