POTEZ IZ OČAJA ILI NEŠTO DRUGO? Makron upozorio - To bi moglo da izazove građanski rat...

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

25. 06. 2024. u 07:38

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron izjavio je da njegovoj zemlji preti opasnost od izbijanja građanskog rata ukoliko na predstojećim prevremenim izborima pobedi ekstremna desnica ili levica!

ПОТЕЗ ИЗ ОЧАЈА ИЛИ НЕШТО ДРУГО? Макрон упозорио - То би могло да изазове грађански рат...

Foto: Tanjug/AP

Kako prenosi Politiko, Makron u završnici kampanje želi da pridobije što veću podršku za svoju stranku centra Preporod, a nakon ubedljivog poraza na nedavnim izborima za Evropski parlament.

Nakon tog poraza Makron je raspustio parlament i zakazao prvi krug izbora za 30. jun, dok će se drugi održati nedelju dana kasnije.

- Pobede ekstremne levice Nepokorene Francuske ili ekstremne desnice Nacionalnog okupljanja koje predvodi Marin le Pen, vodilo bi u dalju politiku podela koja je podstakla tenzije između zajednica u zemlji. Odgovor krajnje desnice na nesigurnost svodi ljude na njihovu religiju ili poreklo i stoga gura ljude ka građanskom ratu - rekao je on u intervjuu za podkast „Generacija Uradi sam".

- Ekstremna levica koju predvodi vatreni Žan Luk Melanšon, podstiče oblik podele u svrhe izborne kampanje koji takođe promoviše građanski rat jer ljude svodi na njihovu versku ili etničku grupu - nastavio je Makron.

On je mislio na optužbe da se ekstremna levica pozicionira da privuče muslimanske glasače kroz svoj kritičan stav o izraelskom ratu u Gazi.

Francuski predsednik izazvao je politički zemljotres kada je devetog juna raspisao vanredne izbore. Francuzi se sada spremaju da glasaju na parlamentarnim izborima koji bi mogli da pošalju rekordan broj poslanika krajnje desnice u Narodnu skupštinu.

Nedavne ankete pokazuju da bi Nacionalno okupljanje osvojilo 35 odsto u prvom krugu izbora, ispred saveza levice sa 27 odsto i Makronovih centrista sa 19 odsto glasova. Proteklih dana saveznici francuskog predsednika upozorili su na rizike sa kojima se Francuska suočava ako se birači okrenu krajnjoj desnici ili krajnjoj levici.

- Kada ste siti, a svakodnevni život je težak, možete biti u iskušenju da glasate za ekstreme koji imaju brža rešenja. Ali rešenje nikada neće biti odbacivanje drugih - dodao je Makron.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: NUKLEARNE VEŽBE: Ruske snage vežbaju elektronsko lansiranje raketa tokom nestrateških vežbi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OSTAVKA? AJDE, SLEDEĆE PITANJE... Prva izjava Piksija nakon sletanja u Beograd