ZATVORENA BIRALIŠTA U IRANU: Posle produženog glasanja na predsedničkim izborima

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

29. 06. 2024. u 00:21

U IRANU su u petak uveče zatvorena birališta pošto je glasanje na predsedničkim izborima bilo produženo do ponoći.

ЗАТВОРЕНА БИРАЛИШТА У ИРАНУ: После продуженог гласања на председничким изборима

FOTO: Tanjug/AP

Portparol Centralne izborne komisije Irana Mohsen Islami izjavio je večeras da je završetak glasanja u 22.00 časa, do kada je prvobitno produženo glsanje, obavljeno u seoskim područjima, ali da u gradskim sredinama ima još dosta ljudi koji se i dalje nalaze na biračkim mestima zbog čega je ministar unutrašnjih poslova dozvolio produženje glasanja do ponoći, prenela je Irna.

Islami je kazao da pobednički kandidat mora da dobije apsolutnu većinu, odnosno polovinu plus jedan glas od ukupnog broja glasova, kako važećih tako i nevažećih biračkih listića.

On je naveo da će, ako nijedan kandidat ne dobije dovoljan broj glasova, biti održan drugi izborni krug u naredni petak.

Više od 61.450.000 iranskih birača sa pravom glasa ima mogućnost da glasa na izborima u zemlji i inostranstvu, na oko 59.000 biračkih mesta, uključujući preko 15.000 mobilnih, prenosi iranska agencija Tasnim.

Postavljeno je i 340 biračkih mesta u 100 zemalja kako bi se omogućilo iranskim iseljenicima da učestvuju na izborima.

Policijske snage, pripadnici Korpusa čuvara islamske revolucije (IRGC) i Basija zaduženi su za bezbednost izbora.

Za mesto predsednika bore se četiri kandidata, koje je odredio Ustavni sud od 80 prijavljenih kandidata - Said Džalili, Mostafa Purmohamadi, Mohamed Baker Kalibaf i Masud Pezeškijan, dok su Alireza Zakani i Amir Hosein Kazizadeh Hašemi, ispali iz trke u sredu i četvrtak.

Nova administracija, 14. nakon pobede Islamske revolucije 1979. godine, stupiće na vlast krajem juna ili početkom jula i obavljaće dužnost četiri godine.

Izbori se održavaju godinu dana pre roka, nakon što je iranski predsednik Ebrahim Raisi poginuo u avionskoj nesreći u maju.

Helikopter sa predsednikom Raisijem i njegovom pratnjom srušio se 19. maja u severozapadnim planinskim šumama, kada su poginuli i ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan i još šest iranskih zvaničnika.

Tanjug

BONUS VIDEO - NUKLEARNE VEŽBE: Ruske snage vežbaju elektronsko lansiranje raketa tokom nestrateških vežbi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJZGODNIJA MAMA: Skinula se Mirka Vasiljević - lepa glumica pokazala savršenu figuru (FOTO)