PAO VOJNI DOGOVOR RUSIJE I INDIJE: NJu Delhi će praviti i servisirati S-400 (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

29. 06. 2024. u 20:15

PREMA insajderu u indijskoj odbrambenoj industriji, dogovor između indijske firme i ruskog proizvođača sistema protivvazdušne odbrane S-400 za održavanje i popravku u Indiji je skoro konačan.

ПАО ВОЈНИ ДОГОВОР РУСИЈЕ И ИНДИЈЕ: Њу Делхи ће правити и сервисирати С-400 (ВИДЕО)

Foto: AP



Ovo su objavili različiti mediji, uključujući EurAsian Times, ruski Sputnik, i indijski Times of India.

Ovo ključno zajedničko ulaganje uključuje indijsku kompaniju u partnerstvu sa Almaz-Antei, ruskim državnim preduzećem koje je prvobitno napravilo raketni sistem zemlja-vazduh S-400 [SAM]. Glavni cilj ove saradnje je održavanje i popravka sistema protivvazdušne odbrane S-400 u Indiji. Takođe planiraju da na kraju proizvedu važne komponente za ove sisteme lokalno.

Pregovori između indijske kompanije i Almaz-Anteja su pri kraju. Partneri imaju za cilj da uspostave dva centra za podršku i započnu proizvodnju rezervnih delova u Indiji do 2028.

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

Još 2019. godine počeli su razgovori o ulozi Indije u pravljenju rezervnih delova i održavanju sistema S-400. Izveštaji BulgarianMilitary.com pokazali su da Rusija i Indija razgovaraju o izradi delova za sisteme protivvazdušne odbrane S-400 u Indiji. Sergej Čemezov iz ruske visokotehnološke kompanije Rostek podelio je ovu informaciju.

-Da, govorimo o pravljenju delova u Indiji, rekao je Čemezov. On je napomenuo da je Rusija Indiji već prodala dozvole za proizvodnju borbenih aviona Su-30 i tenkova T-90. Pored toga, projektil BrahMos je razvijen zajedno sa indijskim naučnicima i napravljen u Indiji.

Indija je htela da kupi raketne sisteme S-400 ruske proizvodnje još 2015. Ugovor vredan 5,43 milijarde dolara finalizovan je tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Indiji prošle godine. Ovaj potez uznemirio je Vašington, koji je zapretio sankcijama zemljama koje kupuju vojnu opremu od Rusije. Međutim, Indija je i dalje odlučna da dobije sisteme S-400 uprkos pritiscima Sjedinjenih Država.

 


KAŠNjENjE INDIJSKOG S-400

Indijski izvori izveštavaju o kašnjenju u isporuci protivvazdušnih raketnih sistema SA-21 Grouler iz Rusije. Ovi sistemi, takođe poznati kao S-400 Trijumf, prvobitno su bili planirani za isporuku do 2024. Međutim, poslednji par će sada biti isporučen između jula i septembra 2026. Čini se da je ovo kašnjenje uzrokovano tekućim sukobom između Rusije i Ukrajine, iako Rusija to nije zvanično komentarisala.

Prošlog oktobra pojavile su se nove informacije o indijskim jedinicama S-400 na čekanju. Otprilike u to vreme, neke zanimljive fotografije su deljene na ruskim Telegram nalozima. Ove fotografije prikazuju transport dva lansera 51P6A, koji su ključni delovi raketnog sistema S-400. Ovi lanseri su dizajnirani za lansiranje raketa 9M96E.

Osoba koja je snimila fotografije spekuliše da bi prikazani sistemi S-400 mogli biti poslednje dve jedinice koje je naručila Indija, a koje je prvobitno trebalo da budu gotove do kraja 2024. Prema ovom izvoru, ovi S-400 u Rusiji su skoro završen sa preostalom samo konačnom montažom. Kada budu sastavljeni i prođu testove kvaliteta, biće isporučeni u Indiju.

Prenosivi protivvazdušni odbrambeni sistemi Igla-S (MANPADS): U aprilu 2024. indijska vojska je dobila prvu seriju prenosnih protivvazdušnih sistema Igla-S (MANPADS) iz Rusije, deo većeg posla za 120 lansera i 400 projektila. Ovi sistemi poboljšavaju sposobnosti Vojske protivvazdušne odbrane veoma kratkog dometa (VSHORAD), posebno na visokim planinskim terenima duž severne granice. Nabavka uključuje domaću proizvodnju u Indiji, pri čemu jedan puk već koristi sisteme. Ova akvizicija zamenjuje zastarele sisteme Igla-1M i usklađuje se sa planovima za buduća unapređenja autohtonog VSHORAD-a.


PREDVIDELI SMO OVO

U martu 2024, BulgarianMilitary.com je izvestio da je poslednji par sistema S-400 Trijumf za Indiju ponovo odložen. Ovo je veliki problem za odbranu Indije, koja se oslanja na tri jedinice S-400 koje već ima. Kašnjenje četvrte i pete jedinice poremetilo je odbrambene planove Indije. Ovo je drugo kašnjenje za ova poslednja dva sistema S-400. Četvrti blok se prvo očekivao 2023. godine, zatim je odložen za 2024. godinu, a sada su oba bloka predviđena za 2026. godinu.

Istraživši dublje u ovu situaciju, Indija bi mogla da vidi neočekivanu korist u svojoj odbrambenoj industriji. Indija se trenutno oslanja na uvoz delova za platforme kao što su helikopteri Mi-17, MiG-29, MSP borbeni avioni Su-30 i avioni An-32, Il-76 i Il-78. Međutim, sa tekućim sukobima i izazovima u proizvodnji, neizvesno je kada će ovi važni delovi biti dostupni.

Shvatajući ovaj problem, zvaničnici u Nju Delhiju su otvoreno govorili o svojim frustracijama. Indija se u poslednje vreme ne okleva da Rusiju smatra odgovornom za kašnjenja u isporuci delova i oružja. U februaru 2023. Nju Delhi je preneo skoro 600 kritičnih komponenti koje se koriste u ruskim vazduhoplovnim sistemima.

Svetla strana bi mogla biti kroz Transfer tehnologije [ToT]. Ovo bi moglo da promeni negativnu situaciju u pozitivnu, što bi u velikoj meri pomoglo Rusiji. Očekivano kašnjenje u isporuci S-400 u narednih nekoliko godina moglo bi Indiji dati šansu koju je čekala — veliki transfer tehnologije iz Moskve. Ovo bi omogućilo lokalnu montažu delova i komponenti.

(bulgarianmilitary.com/Bojko Nikolov)

BONUS VIDEO - NUKLEARNE VEŽBE: Ruske snage vežbaju elektronsko lansiranje raketa tokom nestrateških vežbi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERIKA GLEDALA U NEVERICI: Rus izašao pred hiljade Amerikanaca ogrnut ruskom zastavom, evo šta mu se desilo (VIDEO)