OVO JE ŠEST TAČAKA KOJE JE KINA PREDLOŽILA ZA MIR U UKRAJINI: Vučić apelovao - To treba svi da pročitaju

Novosti online

30. 06. 2024. u 14:12

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas da šest tačaka koje je predložila Kina za mir u Ukrajini treba svi da pročitaju.

ОВО ЈЕ ШЕСТ ТАЧАКА КОЈЕ ЈЕ КИНА ПРЕДЛОЖИЛА ЗА МИР У УКРАЈИНИ: Вучић апеловао - То треба сви да прочитају

Foto: Tanjug/Piksabej

Sputnjik je došao u posed dokumenta, a u daljem tekstu vam predstavljamo po tačkama kakav je to predlog Kina predstavila za rešenje sukoba u Ukrajini.

Zajednički memorandum „Opšti sporazumi Kine i Brazila o političkom rešavanju ukrajinske krize“ objavljen je posle sastanka kineskog ministra spoljnih poslova Vana Jija i specijalnog savetnika brazilskog predsednika Selsa Amorima.

1. Kina i Brazil pozivaju sve strane uključene u sukob u Ukrajini da se pridržavaju tri principa deeskalacije koji se sastoje u tome da se ne širi bojno polje, ne eskaliraju borbena dejstva i ne vrše provokacije.

2. Kineska i brazilska strana smatraju da su pregovori jedino održivo rešenje za ukrajinsku krizu. Sve strane treba da stvore uslove za nastavak direktnog dijaloga i da se zalažu za deeskalaciju situacije do postizanja sveobuhvatnog prekida vatre. Istovremeno, Kina i Brazil podržavaju održavanje međunarodne mirovne konferencije koju će priznati i Moskva i Kijev, uz ravnopravno učešće svih strana.

3. Izuzetno je važno obezbediti povećanje obima humanitarne pomoći regionima kojima je to potrebno i sprečiti humanitarnu krizu šireg obima. Neophodno je izbegavati napade na civile i civilne objekte, a civili, uključujući žene i ratne zarobljenike, moraju biti zaštićeni. Dve strane podržavaju razmenu ratnih zarobljenika strana u sukobu.

4. Ključni zadatak je sprečavanje upotrebe oružja za masovno uništenje, uključujući nuklearno, hemijsko i biološko. Moraju se uložiti svi mogući napori da se spreči nuklearno širenje i izbegne nuklearna kriza.

5. Neprihvatljivi su napadi na mirnodopska nuklearna postrojenja, uključujući elektrane. Sve strane treba da se pridržavaju međunarodnog prava, uključujući Konvenciju o nuklearnoj bezbednosti i odlučno da spreče nuklearne nesreće koje je prouzrokovao čovek.

6. Veoma je važno izbeći podelu sveta na neinkluzivne političke i ekonomske grupe. Potrebno je jačanje međunarodne saradnje u oblasti energetike, finansija, trgovine i bezbednosti kritične infrastrukture kao što su naftovodi i gasovodi i podvodni optički kablovi.

Kina i Brazil, takođe, pozivaju članove da podrže predlog i zajednički odigraju konstruktivnu ulogu u pomaganju deeskalacije situuacije i promovisanju mirovnih pregovora, piše Sputnjik.

Podsećamo, o kineskom predlogu jutros je tokom gostovanja na TV Prva govorio i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Kako je rekao nepravedne su osude na račun gore navedenih 6 tačaka, i da bi ovaj dokument svi trebali da pročitaju. Opširnije pročitajte u našoj odvojenoj vesti klikom OVDE.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (29)

TAJNA JE OTKRIVENA! Evo kako se Novak Đoković neverovatno brzo vratio na teren posle operacije kolena