NOVI UDARAC BAJDENU, TRAMP NA LOVORIKAMA: Koji su odjeci istorijske odluke Vrhovnog suda SAD

A.Vojinović

03. 07. 2024. u 06:30

U jeku izborne kampanje dok se i dalje sabiraju utisci posle prve debate predsedničkih kandidata u SAD, Džozefa Bajdena i Donalda Trampa, Vrhovni sud SAD je doneo presudu da bivši stanari Bele kuće imaju apsolutni imunitet od krivičnog gonjenja za dela koja su počinili dok su bili na funkciji. Slučaj koji je pokrenut po zahtevu lidera republikanaca, dok se istovremeno bori sa nekoliko optužnica i za drugi mandat, dao mu je vetar u leđa, dok je odluka najvišeg suda u Americi izazvala ljutu reakciju Bajdena i demokrata.

НОВИ УДАРАЦ БАЈДЕНУ, ТРАМП НА ЛОВОРИКАМА: Који су одјеци историјске одлуке Врховног суда САД

Tanjug

Sa šest glasova za i tri protiv Vrhovni sud SAD je doneo istorijsku presudu, ocenjuju američki mediji, s tim da je bivše predsednike izuzeo od imuniteta za dela počinjenja van funkcije. Pitanje koje se odmah nametnulo jeste kako će se presuda odraziti na četiri krivična slučaja koje se trenutno vode protiv bivšeg korisnika fotelje u Ovalnom kabinetu. Stručnjaci ocenjuju da će se presuda najvišeg suda u SAD verovatno različito odraziti na svaku optužnicu, potencijalno rezultirajući odlaganjem i komplikacijama koje će ih dodatno opteretiti, piše Ej-Bi-Si njuz.

Posle odluke Vrhovnog suda, Trampovi advokati nisu gubili vreme već su pokušali da ponište odluku suda u Njujorku gde je bivši predsednik nedavno proglašen krivim za falsifikovanje pravnih dokumenata. Trampovi advokati rekli su, naime, da bi trebalo odbaciti presudu u vezi afere oko tajnih isplata glumici Stormi Danijels, jer je porota tokom suđenja videla dokaze za koje veruju da je trebalo da budu zaštićeni predsedničkim imunitetom, navodi se u pismu advokata sudiji Huanu Merčanu u koje su izvori Ej-Bi-Si njuza imali uvid. Odbrana je tražila vreme da iznese svoj argument, što bi moglo da odloži Trampovu presudu, čije je izricanje zakazano za 11. jul.

Sudska odluka čini gotovo izvesnim da se Tramp neće suočiti sa suđenjem u Vašingtonu uoči novembarskih izbora, zbog njegovih postupaka tokom nasilnih nereda 6. januara 2021, preneo je "Glas Amerike". I to naročito, jer Vrhovni sud SAD nije odredio kako da se odluka konkretno primeni na ovaj Trampov slučaj, već su to prepustili nižem sudu.

- Trampovi advokati će sada izneti svaki argument koji mogu na osnovu odluke Vrhovnog suda - rekao je za američku TV profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Pejs Benet L. Geršman.

Predsednički kandidat republikanaca je pozitivno reagovao na odluku visokog suda:

- Velika pobeda za naš ustav i demokratiju. Ponosan sam što sam Amerikanac - poručio je Tramp.

Njegov kolega iz stranke i predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa Majk Džonson ocenio je presudu kao pobedu Trampa i svih budućih predsednika i kao "još jedan poraz za Bajdenovo ministarstvo pravde i specijalnog savetnika Džeka Smita".

S druge strane, njegov rival i aktuelni šef Bele kuće poručio je da je presuda podrila vladavinu prava.

- Niko nije iznad zakona, čak ni predsednik SAD - istakao je Bajden. - Znam da ću poštovati ograničenja predsedničke moći kao što i jesam tokom prethodne tri i po godine, ali svaki predsednik, uključujući Donalda Trampa, sada će biti slobodan da ignoriše zakon.

Paljba demokrata

Reči osude stigle su iz Bajdenove kampanje:

- Presuda ne menja činjenice, pa hajde da budemo jasni u vezi sa onim što se dogodilo 6. januara 2021. Donald Tramp je "pukao" nakon što je izgubio izbore i podstakao rulju da ponište rezultate slobodnih i poštenih izbora.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer ocenio je minuli ponedeljak tužnim danom za Ameriku i demokratiju:

- Sama osnova našeg pravosudnog sistema je da niko nije iznad zakona. Izdaja ili podsticanje pobune ne bi trebalo da se smatra suštinskim ustavnim ovlašćenjem koje se daje predsedniku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!