SPREČEN DRŽAVNI UDAR I ZAUZIMANJE PARLAMENTA: Ukrajinske bezbednosne službe se hitno oglasile

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

02. 07. 2024. u 20:11

UKRAJINSKE bezbednosne i obaveštajne službe saopštile su da su sprečile državni udar koji bi „igrao na ruku Moskvi“ nakon ruske intervencije na tu zemlju.

СПРЕЧЕН ДРЖАВНИ УДАР И ЗАУЗИМАЊЕ ПАРЛАМЕНТА: Украјинске безбедносне службе се хитно огласиле

Foto: Printskrin/Fejsbuk/Volodimir Zelensьkiй/Profimedia/Gugl mape printskrin

Vest o planiranom puču pojavila se uoči posete mađarskog premijera Viktora Orbana, koji jedini u Evropi još održava dobre odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) saopštila je sinoć na Telegramu da grupa ljudi priprema „niz provokacija i državni udar” u prestonici Kijevu. Grupu je predvodio suosnivač organizacije poznate po „antiukrajinskim akcijama” od 2015. godine, iako njihov identitet nije objavljen.

Planirali su da zauzmu zgradu parlamenta

Nakon što su u nedelju pozvali na javni miting u centru Kijeva, osumnjičeni su planirali da objave uklanjanje vojnog i političkog rukovodstva zemlje sa vlasti, saopštila je SBU. Tada su planirali da zauzmu zgradu ukrajinskog parlamenta, navode Ukrajinci.

Počinioci su se „nadali da će uzburkati društvenu i političku situaciju u našoj zemlji, što bi koristilo Rusiji“, saopštila je služba bezbednosti, iako nije konkretno navela da li iza te grupe ili njenih planova stoji Kremlj.

Navodno, četvorica osumnjičenih su uhapšena i navodno se suočavaju sa optužbama za pokušaj rušenja ustavnog poretka i preuzimanja vlasti. Ako budu osuđeni, mogli bi se suočiti sa zatvorskom kaznom do 10 godina, saopštila je SBU.

Ovo nije prvi slučaj da Ukrajinci tvrde da su od početka rata uspeli da osujeti planove za rušenje vlasti u Kijevu. Zanimljivo je da se konkretan incident dogodio neposredno pre dolaska Orbana u posetu ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom, kao i u trenutku napredovanja ruske ofanzive na severoistoku zemlje.

(Indeks, Blic)

BONUS VIDEO: HUTI OBJAVILI SNIMAK - Novi bespilotni čamac koji cilja brod Transvorld Navigato

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Otkrijte RAJ na plažama Marsa Matruh: Egipatska oaza na obali Sredozemnog mora!