DOLAZI IZNENADA I GOTOVO NEČUJNO: Više od 2000 dokumentovanih pogodaka ruskog drona kamikaze lancet (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

03. 07. 2024. u 21:11

BROJ ruskih udara na kijevske snage sa lutajućom municijom Lancet koji se nalazi u dokumentaciji ruske veb stranice koja prati ukrajinske vojne gubitke, dostigao je 2.000.

ДОЛАЗИ ИЗНЕНАДА И ГОТОВО НЕЧУЈНО: Више од 2000 документованих погодака руског дрона камиказе ланцет (ВИДЕО)

Foto: Jutjub/CGTN

Sajt je počeo da dokumentuje napade Lancet drona samo na osnovu vizuelnih dokaza, poput video snimaka i fotografija, sa početkom ruske vojne operacije u Ukrajini pre više od dve godine.

Stopa dokumentovanih udara značajno je porasla u poslednjih nekoliko meseci.

Prvi Lancet udar u zoni sukoba u Ukrajini dokumentovan je 20. jula 2022. godine. Broj dokumentovanih udara dostigao je 500 avgusta 2023. godine. Sledeći jubilej od 1.000 dokumentovanih udara zabeležen je krajem januara 2024. godine.

Kasnije, krajem aprila aprila, broj dokumentovanih udara dostigao je 1.500. Nešto više od dva meseca kasnije, na samom kraju juna, broj udara Lancet drona dostigao je 2.000.

ZALA Aero Grupa, podružnica ruskog odbrambenog giganta Kalašnjikov koncerna koji je razvio Lancet, proslavila je novu prekretnicu u zvaničnom saopštenju. Grupa je takođe objavila video snimke koji pokazuju neke nedavne udare.

Foto ZALA Aero

 

-Specijalna operacija ruske vojske bila je pravi trijumf za lutajuću municiju i izviđačke bespilotne letelice koje je razvila ZALA, navodi se u saopštenju ZALA Aero Grupe, podružnice ruskog odbrambenog giganta Kalašnjikov koncerna koji je razvio Lancet.

Bilo je samo 63 dokumentovana napada Lanceta u decembru, u poređenju sa 141 u januaru, 160 u februaru, 178 u martu, 159 u aprilu, 303 u maju i 108 tokom juna.

Prema rezimeu koji je dala Zala, udari Lancet municije su do sada uništili: 255 samohodnih haubica; 282 vučene haubice; 79 višecevnih raketnih bacača; 195 glavnih borbenih tenkova; 114 borbenih vozila pešadije i oklopnih transportera; 45 radara i 212 drugih vojnih vozila.

ZALA proizvodi dve verzije lutajuće municije, Izdelije-52 sa trajanjem leta od 30 minuta i bojevom glavom od jednog kilograma i veću Izdelije-51 koja ima trajanje leta od 40 minuta i naoružana je bojevom glavom teškom tri kilograma.

Foto telegram

Lutajuća municija leti prema određenom području pomoću inercijalnog navigacionog sistema uz pomoć GLONASS-a. Po dolasku u područje, operater koristi ugrađeni elektro-optički sistem preko dvosmerne veze za prenos podataka da otkrije, prati i zaključa metu. Sistem laserskog dometa zatim kontroliše detonaciju bojeve glave.

Mali radarski presek i minimalni infracrveni trag lutajuće municije na električni pogon čine je veoma teškim za otkrivanje i presretanje.

Do sada su ukrajinski pokušaji da zaustave Lancet lupanje municije vatrom protivvazdušne odbrane, elektronskim ratovanjem ili protivmerama uglavnom bili neuspešni.

Zala nastavlja da razvija Lancet. Nedavne nadogradnje municije za lutanje uključivale su automatizovani sistem za identifikaciju ciljeva, termovizir za noćne napade i proširenje dometa veće verzije kako bi mogli da pogađaju ciljeve udaljene čak 65 kilometara.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: Jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!