BARDELA PREDVODI PATRIOTE U EU: Formirana treća najveća politička grupacija u Evropskom parlamentu

A. V. V.

09. 07. 2024. u 11:47

POLITIČKA grupacija Patriote za Evropu zvanično je osnovana u Evropskom parlamentu i sa 84 poslanika iz 12 zemalja postala treća najveća politička grupacija u ovoj instituciji EU. Za predsednika je izabran lider francuskog Nacionalnog okupljanja Žordan Bardela, dok je za prvog potpredsednika imenovana Kinga Gal iz stranke Fides mađarskog premijera Viktora Orbana.

БАРДЕЛА ПРЕДВОДИ ПАТРИОТЕ У ЕУ: Формирана трећа највећа политичка групација у Европском парламенту

Foto: EPA

Bardela je izjavio da Patriote za Evropu predstavljaju "nadu za desetine miliona građana u evropskim nacijama, koji cene svoj identitet, svoj suverenitet i svoju slobodu". Galova je dodala da su izbori za EP jasno pokazali da veliki broj glasača želi da se evropske granice ponovo zaštite.

- Oni neguju slobodu i mir. Oni se zalažu za evropsku saradnju, ali ne za EU koja deluje mimo svojih nadležnosti i kažnjava države članice zbog vođenja sopstvene politike. Bićemo njihov glas u narednih pet godina - istakla je ona.

Najveća stranka u okviru Patriota Evrope biće Nacionalno okupljanje Marin le Pen sa 30 poslanika, a na drugom mestu su Orbanov Fides i njegov koalicioni partner Demohrišćanska narodna stranka sa 11 poslanika. U okviru nove grupacije delovaće i italijanska Liga Matea Salvinija sa osam poslanika, češka Akcija nezadovoljnih građana (ANO) bivšeg premijera te zemlje Andreja Babiša sa sedam poslanika, a po šest poslanika imaju Slobodarska partija Austrije (FPO), španski Voks i holandska Partija za slobodu Gerta Vildersa.

Tri poslanika dolaze iz belgijske ultradesničarske stranke Flamanski interes, a po dva iz portugalske krajnje desničarske partija Šega i češke Zakletva i motoristi, dok će grčki Glas razuma, kao i Letonija na prvom mestu i Danska narodna partija imati po jednog poslanika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PROLAZNICI BILI IZNENAĐENI: Đoković nakon Vimbldona uhvaćen u šetnji sa lepom Ruskinjom (VIDEO)