NATO UZ RUTEA LAKŠE SA TRAMPOM? Severnoatlanska alijansa se priprema da dočeka novog generalnog sekretara

A. V. V.

09. 07. 2024. u 15:57

DOK se NATO priprema da proslavi svoju 75. godišnjicu na ovonedeljnom samitu u Vašingtonu, takođe se sprema da dočeka svog prvog novog lidera u deceniji - Marka Rutea koji je nedavno imenovan na poziciju generalnog sekretara Severnoatlanske alijanse. Bivši holandski premijer koji iza sebe ima iskustva u odnosu sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom mogao bi, kako se procenjuje, da održi ujedinjenje Alijanse ukoliko lider republikanaca osvoji drugi mandat 5. novembra, piše Si-En-En.

НАТО УЗ РУТЕА ЛАКШЕ СА ТРАМПОМ? Северноатланска алијанса се припрема да дочека новог генералног секретара

Foto: Tanjug/AP

Mark Rute formalno je izabran za sledećeg generalnog sekretara NATO-a krajem juna, dok će na funkciju stupiti 1. oktobra. On je visoku ulogu preuzeo od dugogodišnjeg šefa NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je bio na čelu Alijanse od 2014. godine.

Diplomate i zvaničnici koji su razgovarali sa novinarima Si-En-En-a rekli su da je Rute viđen kao nepokolebljivi transatlantista i graditelj konsenzusa.

- On je zaista iskusan politički zvaničnik, a to je od suštinskog značaja za održavanje kohezije Alijanse - rekao je neimenovani evropski zvaničnik za američku TV.

Rute se, takođe, smatra nekim ko može da radi sa bilo kim ko bude izabran za predsednika SAD, ocenjuju izvori, dok se pojedini nadaju da bi njegov raniji odnos sa Trampom mogao da odvrati bivšeg predsednika od podrivanja Alijanse ako bude ponovo izabran.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆU JE SRBIJA NAJVAŽNIJA! Beker za Novosti: Novak najbolje igra kada igra za svoju naciju