ŠAMAR ZELENSKOM IZ POLJSKE: Odbijamo takav zahtev Kijeva!

Novosti online

11. 07. 2024. u 14:34

ODLUKU o uništavanju ruskih raketa koje lete ka zapadnim regionima Ukrajine moraju jednoglasno da donesu sve članice NATO-a, a do tada Poljska odbija da ispoštuje takav zahtev Kijeva, poručio je poljski ministar odbrane Vladislav Kosinjak-Kamiš.

ШАМАР ЗЕЛЕНСКОМ ИЗ ПОЉСКЕ: Одбијамо такав захтев Кијева!

Foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, Vladimir Zelenski već dugo traži da članice NATO-a počnu sa obaranjem ruskih projektila. Međutim, Kosinjak-Kamiš napominje da je za tako nešto neophodna jednoglasna saglasnost članica Alijanse, čega trenutno nema, prenosi portal "Ukrajina.ru". 

- Poljska neće samostalno donositi odluke o ovom pitanju, to bi trebalo da bude odluka celog NATO-a - rekao je on.

Nakon što je Vladimir Zelenski sa premijerom Poljske potpisao bezbednosni sporazum, ukrajinska agencija UNIAN prethodno je prenela da Vladimir Zelenski zajedno s Varšavom priprema poseban mehanizam koji će Poljskoj omogućiti da obara ruske rakete i dronove iznad Ukrajine, a koji lete ka poljskoj teritoriji.

Foto: Profimedia

Sporazum takođe podrazumeva da Varšava "ohrabruje" državljane Ukrajine da se vrate u svoju domovinu "kako bi služili u oružanim snagama… i drugim bezbednosnim i odbrambenim snagama".

Bilateralni sporazum sa Varšavom je jedan u nizu sporazuma koje je Ukrajina potpisala sa zapadnim zemljama.

Sporazumi imaju za cilj da obezbede dugoročnu vojnu pomoć Kijevu, pošto Ukrajina i dalje nije dobila jasan odgovor u vezi sa svojim potencijalnim članstvom u NATO-u.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Uz salsu i vino provereno nezaboravan provod na letovanju po Last Minute cenama u toku avgusta!