HOLIVUD OKREĆE LEĐA BAJDENU: Kluni uz brojne zvezde zadao ozbiljan udarac šefu Bele kuće, bojazan od domino efekta

A.Vojinović

12. 07. 2024. u 07:00

U nedelji kada se američki predsednik Džozef Bajden na mišiće trudio da kao domaćin na samitu NATO u Vašingtonu pokaže da je na visini zadatka i da može da vodi zemlju još četiri godine, leđa mu je okrenuo jedan od najvećih finansijera, holivudska zvezda Džordž Kluni. Glumac je u tekstu za "Njujork tajms" pozvao Bajdena da se povuče iz trke za drugi mandat, podigavši prašinu na američkoj političkoj pozornici koja se sve više okreće od šefa Bele kuće.

ХОЛИВУД ОКРЕЋЕ ЛЕЂА БАЈДЕНУ: Клуни уз бројне звезде задао озбиљан ударац шефу Беле куће, бојазан од домино ефекта

Tanjug

Hladan tuš od dugogodišnjeg pristalice Bajdena je sačekao samo par nedelja pošto je čuveni glumac organizovao akciju prikupljanja sredstava za njegovu predsedničku kampanju u Los Anđelesu. Kluni je tada kao domaćin uspeo da u Bajdenovu kasu za reizbor ulije 28 miliona dolara za jedno veče, najviše u istoriji Demokratske partije.

- Volim Džoa Bajdena. Kao senatora, potpredsednika i kao predsednika. Smatram ga prijateljem i verujem u njega. Ali, Bajden koga sam video tokom donatorske večeri nije bio Džo Bajden iz 2010. godine. On čak nije bio ni Džo Bajden iz 2020. Bio je isti čovek kao onaj kog smo svi gledali na debati - naveo je Kluni.

Holivudska zvezda tvrdi da Bajden nije dorastao zadatku da pobedi lidera republikanaca Donalda Trampa na izborima u novembru. Takođe, kritikovao je tvrdnju Bajdenovih saradnika iz kampanje da je on izbor demokratskih birača, nazvavši je "neiskrenom, u najboljem slučaju".

- Svaki istaknuti demokrata sa kojim sam razgovarao zna sve ovo, bilo da su voljni da to javno priznaju ili ne. Možemo zabiti glave u pesak i moliti se za čudo u novembru ili možemo da kažemo istinu - upozorio je glumac.

Tramp: Džordž pacov

PREDSEDNIČKI kandidat republikanaca Donald Tramp je na društvenim mrežama prokomentarisao tekst Džordža Klunija u "Njujork tajmsu", napisavši: "Poput pacova se okrenuo protiv pokvarenog Džoa, a ionako su to obojica. Šta Kluni zna o bilo čemu? On koristi 'tvrdnje' demokrata da je Bajden, najgori predsednik u istoriji SAD, 'spasao našu demokratiju'".

Iz Bajdenovog štaba odbacuju Klunijeve komentare, napominjući da je predsednik za kratko vreme promenio devet vremenskih zona, od samita G7 u Italiji, do događaja u Los Anđelesu za prikupljanje sredstava. Dodaju i da je Bajden nedavno imao ozbiljne nesuglasice sa Klunijem i njegovom suprugom, advokatom za ljudska prava Amal, oko politike njegove administracije u Gazi.

Procenjuje se da bi reči jednog od najvećih filmskih zvezda mogle da ostave veliki uticaj na birače, ali i, potencijalno, da pokrenu domino efekat kod drugih javnih ličnosti u SAD, a naročito, Kaliforniji, koje su do sada, takođe, tradicionalno podržavale demokratske kandidate.

Kluni nije jedini pripadnik Holivuda koji je u danima posle debate pozvao stanara Bele kuće da se povuče, ali je, sigurno, najzvučnije ime. To su pre njega učinili i glumac Robert Rajner, koosnivač "Netfliksa" Rid Hejstings, scenarista Dejmon Lindelof, producentkinja Abigejl Dizni, te pisac i režiser Stiven King.

Glumac Majkl Daglas složio se sa kolegom Klunijem rekavši da je izneo "ispravnu poentu". Daglas je rekao da je duboko zabrinut, jer smatra da demokrate neće pobediti u novembru sa Bajdenom kao kandidatom. Daglas i njegova supruga, glumica Ketrin Zita Džons, bili su, inače, domaćini prikupljanja sredstava za Bajdena u Njujorku u aprilu.

Protiv Džoa dve trećine Amerikanaca

DVE trećine Amerikanaca žele da se predsednik SAD Džozef Bajden povuče iz izborne trke, pokazala je najnovija anketa koju su sproveli Ej-Bi-Si njuz, "Vašington post" i Ipsos. Prema istraživanju, potpredsednica SAD Kamala Haris bi imala dobre izglede ako bi zamenila Bajdena na mestu predsedničkog kandidata demokrata, kojoj podršku daje 49 odsto birača, dok je uz Trampa 46 procenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVOSTI SAZNAJU: Hitno se seli 11 srpskih superligaških klubova, evo i zašto!