POČINJE BITKA ZA ARKTIK: Amerika, Kanada i Finska stvaraju „Ledeni pakt“

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

11. 07. 2024. u 17:23

SJEDINjENE Američke Države, Finska i Kanada su se dogovorile da udruže snage u izgradnji flote ledolomaca u pokušaju da sustignu Rusiju i Kinu, izjavio je zamenik savetnika američkog lidera za nacionalnu bezbednost Dalip Sing.

ПОЧИЊЕ БИТКА ЗА АРКТИК: Америка, Канада и Финска стварају „Ледени пакт“

Foto: printskrin Jutjub

On je upozorio da bez dogovora, o kojima će biti zvanično objavljeno na marginama samita NATO-a u Vašingtonu, zapadni saveznici rizikuju da izgube primat od protivnika u „tehnološkoj oblasti koja ima veliki geostrateški značaj“, zajedno sa narudžbinama za ledolomce iz trećih zemalja zainteresovanih za njihovu nabavku.

-Lideri SAD, Finske i Kanade, predsednik (Džozef) Bajden, predsednik (Aleksandar) Stub i premijer (Džastin) Trudo, saopštiće da o nameri da formiraju trilateralni mehanizam za saradnju u proizvodnji ledolomaca, rekao je Sing.

Sporazumi podrazumevaju razmenu informacija, saradnju u obuci radne snage i ponudu saveznicima i partnerima za kupovinu ledolomaca od američkih, finskih ili kanadskih brodogradilišta, koji će biti ujedinjeni u svojevrsni konzorcijum.

Foto: Tanjug/AP

Saveznici planiraju da krajem godine potpišu formalni memorandum o razumevanju, nakon čega će početi primena sporazuma.

-Razmotrićemo mogućnost pozivanja drugih saveznika i partnera u “Ledeni pakt“, rekao je Sing.

On je dodao i da ove zemlje žele, između ostalog, da projektuju moć u polarnim geografskim širinama i „nametnu međunarodne norme“.

-„Ledeni pakt” će poslati signal Rusiji i Kini da SAD, zajedno sa saveznicima, nameravaju da, prvo, uporno povećavaju saradnju u industrijskoj politici kako bi povećali našu konkurentnost u strateškim industrijama kao što je brodogradnja, kao drugo, da izgrade veliku flotu ledolomaca svetske klase, i treće, da projektuju moć na polarnim geografskim širinama za sprovođenje međunarodnih i ugovornih normi, promovisanje mira i bezbednosti na Arktiku i Antarktiku, objasnio je on.

Prema otvorenim izvorima, Finska ima u svojoj floti 12 ledolomaca, Kanada ima 20, dok SAD imaju samo dva operativna ledolomca.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BEZ GRUDNJAKA: Vimbldon je uvek spektakl, ali ono što je uradila Ana Ivanović niko ne može da zaseni (FOTO)