STAV RUSIJE JASAN: Prvo da vidimo tačnu agendu, pa ćemo onda razmisliti o učešću u mirovnom samitu

Novosti online

11. 07. 2024. u 19:36

PORTPAROL Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija ostaje otvorena za dijalog sa Ukrajinom, ali da mora da se zna koja će tačno biti agenda novog mirovnog samita o Ukrajini, da bi Moskva eventualno učestvovala.

СТАВ РУСИЈЕ ЈАСАН: Прво да видимо тачну агенду, па ћемо онда размислити о учешћу у мировном самиту

Foto: Printskrin Youtube/ BBC News

- Od samog početka smo govorili da je širenje NATO-a na teritoriju Ukrajine za nas neprihvatljivo, neprihvatljiva pretnja našoj egzistenciji i bezbednosti - rekao je Peskov.  

Portparol Kremlja je naglasio da Rusija neće razgovarati ni o kakvim konkretnim detaljima bez uzimanja u obzir pitanja nacionalne bezbednosti u celini.  

- Predsednik Rusije Vladimir Putin je već objasnio da smo spremni i voljni da razgovaramo o kompletnoj situaciji, o svim aspektima koji se tiču bezbednosti na kontinentu, bezbednosti naše strane i bezbednosnih garancija za druge države. O svemu tome treba razgovarati istovremeno - objasnio je Peskov.  

Međunarodni samit o ukrajinskoj krizi održan je prošlog meseca u Švajcarskoj. Preko 90 zemalja je učestvovalo u događaju, na koji Rusija nije bila pozvana. Pojedine države, uključujući Kinu, odbile da prisustvuju, uz obrazloženje da Moskva treba da bude deo procesa.  

Fokus samita bio je na tri tačke takozvane "formule mira" Vladimira Zelenskog.

Na kraju je doneta zajednička deklaracija koju mnoge države nisu želele da potpišu, a sa koje su neke države nakon događaja povukle svoj potpis.

Ipak, Zelenski je pozdravio samit kao uspeh i predložio da bi predstavniku Moskve moglo biti dozvoljeno da prisustvuje drugoj rundi pregovora kasnije ove godine.

Moskva je više puta naglašavala da neće učestvovati ni na jednom međunarodnom mirovnom samitu zasnovanom na "formuli mira" Zelenskog koja podrazumeva potpuno povlačenje Rusije sa svih teritorija koje Kijev smatra za svoje, isplate reparacija i suđenje ruskom rukovodstvu za ratne zločine. 

Putin je postavio sopstvene uslove za prekid vatre i pokretanje mirovnih pregovora sa Kijevom: potpuno povlačenje ukrajinskih trupa sa svih ruskih teritorija, uključujući Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje, kao i garanciju Kijeva da nikada neće ući u NATO.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: UNIŠTEN IZRAELSKI TRANSPORTER U GAZI: Hamas objavio fotografiju na svom telegram kanalu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BEZ GRUDNJAKA: Vimbldon je uvek spektakl, ali ono što je uradila Ana Ivanović niko ne može da zaseni (FOTO)