ZELENSKI ZADOVLJNO TRLJA RUKE: Bajden najavio novi paket pomoći Ukrajini, nije štedeo

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

11. 07. 2024. u 20:54

PREDSEDNIK SAD Džozef Bajden najavio je danas tokom sastanka sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim novi paket pomoći SAD Ukrajini od 225 miliona dolara, saopštio je Stejt department.

ЗЕЛЕНСКИ ЗАДОВЉНО ТРЉА РУКЕ: Бајден најавио нови пакет помоћи Украјини, није штедео

Foto: Tanjug/AP

Ovaj paket uključuje raketni sistem Patriot, municiju za nacionalne napredne raketne sisteme zemlja-vazduh, protivvazdušne rakete Stinger, municiju za raketne sisteme visoke pokretljivosti, artiljerijske metke 155 milimetara i 105 milimetara, rakete i opremu sa cevnim lansiranjem, optičkim tragom i žicom, protivoklopne sisteme Džavelin i AT-4, municiju za malokalibarsko oružje i drugu opremu.

Ovo je osmi bezbednosni paket pomoći Ukrajini, naveo je Stejt department. Zelenski je najavu ocenio "snažnom vešću", ali i istakao da je Ukrajincima u bliskoj budućnosti, takođe, potrebna dozvola SAD da ispaljuju rakete dugog dometa koje su im dali, na ciljeve unutar Rusije, preneo je AP.

Pored toga, prošle nedelje SAD su obećale da će povući oružje u vrednosti od 150 miliona dolara direktno iz svojih zaliha, uključujući protivvazdušne presretače, artiljerijsko, kao i protivtenkovsko oružje.

SAD su obećale i 2,2 milijarde dolara u okviru Fonda za inicijativu za bezbednosnu pomoć Ukrajini, mehanizma za isporuku oružja, među kojem će poslati i raketni sistem Patriot i sisteme protivvazdušne odbrane NASAM.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: UNIŠTEN IZRAELSKI TRANSPORTER U GAZI: Hamas objavio fotografiju na svom telegram kanalu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI NOVAK ĐOKOVIĆ KAD IH VIDI? Ovako su australijski plivači došli u Pariz na Olimpijske igre (VIDEO)