"TO ĆE UTICATI NA SUDBINU ČOVEČANSTVA": Dugin upozorava - Izbori u SAD su od ogromnog značaja

Novosti online

13. 07. 2024. u 16:18

PREDSTOJEĆI predsednički izbori u SAD, zakazani za 5. novembar, od ogromnog su značaja, jer će njihov ishod uticati ne samo na SAD već i na sudbinu čovečanstva, kome preti treći svetski rat, piše geopolitičar Aleksandar Dugin za sajt "El majala".

ТО ЋЕ УТИЦАТИ НА СУДБИНУ ЧОВЕЧАНСТВА: Дугин упозорава - Избори у САД су од огромног значаја

Foto: Profimedia

Zdravstveno stanje i godine Džozefa Bajdena u tom smislu izgledaju potpuno beznačajno, pošto je on samo figura iza koje stoje političke elite Demokratske stranke. Bajden ne mora da bude živ da bi vladao. Iza Bajdena stoji ujedinjena kohorta globalista, poznatih kao "svetska vlada", koji se sastoje od ključnih ličnosti američke "duboke države" i liberalnih elita širom Evrope.

Bajden zagovara globalističku ideologiju, koja ima za cilj ujedinjenje čovečanstva pod liberalnim tehnokratskim elitama. To je moderna Vavilonska kula, koju mnogi hrišćani vide kao preteču Antihrista. Bajden je predstavnik globalizma, ali on je tek simbol, dok stvarni autoritet pripada drugima.

Demokratska partija je politička manifestacija globalizma. Demokrate se ne fokusiraju na interese Amerikanaca, već na očuvanje globalne dominacije, čak i ukoliko tome rizikuju rat sa Rusijom i Kinom. A tu je i "duboka država“: nestranačke elite, koje uključuju vladine zvaničnike, birokrate, vojne komandante i šefove obaveštajnih službi.

Demokrate daju prioritet globalnoj dominaciji i širenju liberalizma, republikanci daju prioritet jačanju SAD kao supersile, ali to u suštini ne predstavlja suprotstavljene programe.

Bajden bi mogao i da otkaže izbore, poput Vladimira Zelenskog. Makron u Francuskoj ili Šolc u Nemačkoj mogu da učine isto. Zagovornici globalizacije na Zapadu razmišljaju o nametanju diktature. Za čovečanstvo, pobeda Bajdena bila bi katastrofa. Ime Bajdena oličava rat bez kraja i granica.

Iza Donalda Trampa stoje potpuno različite snage. Tramp predstavlja alternativu Bajdenu i globalizaciji. Uprkos godinama, Tramp je dobrog zdravlja, aktivan i energičan. Tramp je usamljena figura, koja otelotvoruje američki san.

Nova Vavilonska kula

Ideološki, Tramp se slaže sa klasičnim američkim konzervativcima. Oni podržavaju tradicionalni izolacionistički pristup, koji je sadržan u Trampovom sloganu: "Amerika na prvom mestu". Tramp i Bajden su potpuno suprotstavljeni u ideološkom smislu. Tramp svoje globalističke protivnike naziva "močvarom".

Ipak, ono što spaja Bajdena i Trampa je promocija američke veličine i jačanje njene snage u strateškom, vojnom i ekonomskom domenu. Tokom svog mandata, Tramp je imenovao neokonzervativce, poput agresivnog Džona Boltona, bivšeg za savetnika za nacionalnu bezbednost, koji je, gde god je mogao, potkopavao Trampovu politiku, a zatim se okrenuo protiv Trampa.

Ali, iako "duboka država" ne podržava Trampa, ona ne može zanemariti njegovu popularnost.

Tramp je spontan i impulsivan. Glasači ga vide kao kulturološki američki arhetip. Ako Tramp pobedi u novembru, kao što predviđa većina anketa, odnos između Bele kuće i "duboke države" će se sigurno promeniti. Ukoliko on pobedi, to će imati dubok uticaj na globalnu politiku. Trampovo odbacivanje unipolarnosti naišlo bi i na podršku zagovornika multipolarnosti, poput Rusije i Kine.

Mnogi u SAD žele da vide leđa globalnoj liberalnoj eliti.

U međuvremenu, očekuje se da će Trampova podrška Izraelu, ostati jednako snažna kao i Bajdenova. Tramp vidi izraelskog premijera Benjamina Netanjahua kao političkog saveznika. Očekuje se da će Tramp, ukoliko pobedi, ostati podjednako oštar prema Kini.

Primarna razlika između Trampa i Bajdena leži u Trampovom davanju prioriteta racionalnim američkim interesima. To je praktičan, realističan pristup, zasnovan na proceni odnosa moći. Nasuprot tome, Bajden je dogmatičan i beskompromisan: oni koji se ne klanjaju globalizmu, suočavaju se sa sankcijama ili sa direktnom vojnom intervencijom.

Za Trampa, nuklearna oluja nije prihvatljiva cena za američku hegemoniju. Za Bajdena i zakone "novog Vavilona" sve je na stolu. U suštini, Bajden i njegove pristalice su iracionalne.

Američki izbori u novembru 2024. odlučiće o tome da li čovečanstvo ima šanse za opstanak. Ukoliko Tramp pobedi, to bi značilo da čovečanstvo ima budućnost.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: UNIŠTEN IZRAELSKI TRANSPORTER U GAZI: Hamas objavio fotografiju na svom telegram kanalu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!