PESKOV UPERIO PRST U BAJDENA: Verujem da je njegova administracija stvorila atmosferu koja je umalo Trampa koštala glave

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

14. 07. 2024. u 15:14

PORTPAROL Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da ne veruje da je aktuelna američka administracija organizovala pokušaj ubistva Donalda Trampa, ali da je oko njega "stvorila odgovarajuću atmosferu koja je dovela do atentata".

ПЕСКОВ УПЕРИО ПРСТ У БАЈДЕНА: Верујем да је његова администрација створила атмосферу која је умало Трампа коштала главе

Foto: Tanjug/AP

- Uopšte ne mislimo i ne verujemo da je pokušaj eliminacije predsedničkog kandidata Trampa organizovala aktuelna vlast, ali atmosfera koju je ova administracija stvorila tokom političke borbe, oko kandidata Trampa izazvala je ono sa čime se Amerika danas suočava - rekao je Peskov.

Rusija osuđuje bilo kakve manifestacije nasilja tokom političke borbe, poručio je Peskov, povodom atentata na bivšeg američkog predsednika i republikanskog kandidata na predstojećim predsedničkim izborima Donalda Trampa.

Peskov je rekao da Moskva "saoseća i želi brz oporavak svim povređenima" u incidentu.

Naveo je i da ruski predsednik Vladimir Putin ne planira da zove Trampa nakon atentata na njega.

- Koliko ja znam, ne postoje takvi planovi - rekao je Peskov..

Politički sistem SAD je takav da su se više puta u istoriji okretali nasilju u toku političke borbe unutra same Amerike, naveo je Peskov. "Znamo za mnoge slučajeve ranjavanja i čak ubistva predsednika SAD", rekao je Peskov.

- Stil aktuelne administracije je da sve probleme rešava silom, naročito u spoljnoj politici. Ne idu na kompromis. Pod ovim podrazumevam ekonomski pritisak, sankcije koje administracija SAD toliko voli, politički pritisak ili neposrednu primenu vojne sile - istakao je portparol Kremlja.

Sada je to nasilje ušlo u same SAD, istakao je Peskov i objasnio:

- S obzirom da je Amerika agresiju prenela u unutrašnju arenu, tamo se pojavio stil rešavanja problema silom. Rusija posuđuje svaku vrstu nasilja tokom političke borbe.

U Vašingtonu je vreme za uzbunu, Sjedinjene Američke Države moraju da sagledaju svoju politiku usmerenu na podsticanje mržnje prema političkim protivnicima, zemljama i ljudima i sponzorisanju terorizma, poručila je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na Telegramu.

Komentarišući atentat na predsedničkog kandidata Donalda Trampa, Zaharova je ukazala da je Americi bolje da novac, koji šalje Vladimiru Zelenskom, usmeri na američku policiju i druge službe koje su zadužene za red i mir unutar SAD.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!