"STAV NATO-a NEPROMENJEN": Stoltenberg o predlogu Poljske da obara rakete iznad Ukrajine

Novosti online

15. 07. 2024. u 08:44

POLITIKA Alijanse ostaje nepromenjena i ona neće biti direktno uvučena u ukrajinski sukob, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na pitanje o ideji Poljske da obara rakete iznad Ukrajine.

СТАВ НАТО-а НЕПРОМЕЊЕН: Столтенберг о предлогу Пољске да обара ракете изнад Украјине

Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

- Politika NATO-a je nepromenjena, nećemo učestvovati u ovom sukobu. Podržaćemo Ukrajinu u uništavanju ruskih aviona, ali NATO neće biti direktno uvučen - istakao je on za ukrajinsku televiziju.

Ranije je agencija Rojters, pozivajući se na zamenika ministra odbrane Poljske Cezarija Tomčika, objavila da je Varšava želela da na samitu NATO-a u Vašingtonu bude razmotreno pitanje može li Poljska da obara rakete iznad Ukrajine.

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus je 21. maja komentarisao da Nemačka i druge zapadne zemlje ne razmatraju ozbiljno mogućnost obaranja ruskih raketa i dronova iznad teritorije Ukrajine, jer bi to značilo direktnu umešanost u sukob.

Zvanični Kijev pozivao je ranije zapadne zemlje da obaraju rakete iznad ukrajinske teritorije. Agencija „Frans pres“, pozivajući se na ukrajinske zvaničnike, objavila je krajem juna da Kijev podstiče evropske saveznike na stvaranje zone zabrane letova na zapadu Ukrajine, razmeštanjem PVO sistema u Poljskoj i Rumuniji.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: USEIN BOLT SVETSKI REKORDER UPRKOS SKOLIOZI | Dr Sanja Dimitrijević | Dr Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRAMOTA! Novak Đoković grmi, nikada nije bio ovakav: Ovo je neverovatno! Apsurd!