POBEDNICA "EVROSONGA" JE OSTALA BEZ IMOVINE: Krim nacionalizuje kompanije, zgrade i hotele ukrajinskih oligarha koji sponzorišu vojsku

Branko Vlahović - Od stalnog dopisnika MOSKVA

15. 07. 2024. u 13:41

VLASTI Krima nastavile su da oduzimaju imovinu ukrajinskim oligarsima, kao i osobama koje medijski ratuju protiv pripajanja tog poluostrva matici Rusiji. Do sada je nacionalizovana imovina 110 fizičkih i pravnih lica zbog neprijateljskog ponašanja prema Rusiji. Ovih dana je nacionalizovana imovina pobednice "Evrosonga" 2016. Suzane Džamaladinove, poznatije kao Džamala. To je potvrdio predsednik parlamenta Krima Vladimir Konstantinov.

ПОБЕДНИЦА ЕВРОСОНГА ЈЕ ОСТАЛА БЕЗ ИМОВИНЕ: Крим национализује компаније, зграде и хотеле украјинских олигарха који спонзоришу војску

Foto TASS

Džamala je pokušala da sačuva imovinu tako što ju je prepisala na svoju rodbinu, ali to vlasti nisu uvažile. Osim kuće u Alušti na Krimu oduzeta su joj i dva placa građevinskog zemljišta.

Pevačica je po nacionalnosti Tatarka sa Krima. Optužena je za širenje laži o ruskoj armiji i neprijateljskom odnosu prema Ruskoj Federaciji. Osim toga, Džamala je i sponzorisala ukrajinsku vojsku. Posle početka specijalne vojne operacije je otišla u Tursku kod rodbine svog muža. Uzgred rečeno, u Turskoj živi veliki broj krimskih Tatara i mnogi od njih su neprijateljski nastrojeni bili protiv SSSR, a sada i Rusije. Džamala se iz Turske bila prebacila u Poljsku, gde je provela jedno vreme, ali tamo je nisu prihvatili kao zvezdu, pa se vratila u Kijev. Njeni roditelji i dalje žive na Krimu u selu Malorečensko i u svojoj kući imaju mali hotel "Kučuk-Uzen".

Krimski parlament je od jeseni 2022. doneo celu seriju rešenja o nacionalizaciji imovine jednog broja ukrajinskih političara i oligarha koji su u vezi sa vlastima u Kijevu. Tim poslom se bavi antiteroristička komisija krimskog parlamenta.

Predsednik Krima Sergej Aksjonov je više puta objašnjavao da novac dobijen od prodaje nacionalizovane imovine ukrajinskih oligarha i političara odlazi za potrebe učesnika ruske specijalne operacije.

Nije gotovo

KRUPNA imovina ukrajinskih oligarha na Krimu je sada u vlasništvu krimske republike, ili su je kupili ruski investitori. Predsednik parlamenta tog poluostrva kaže da proces nacionalizacije nije završen i o radu antiterorističke komisije javnost se redovno informiše.

"Novosti" su već pisale o nacionalizaciji raskošnog stana porodice Vladimira Zelenskog u lepoj elitnoj zgradi u Livadiji na Krimu. U čuvenoj Livadiji na južnoj obali Krima, gde su nekad davno Staljin, Čerčil i Ruzvelt delili interesne zone sveta, ukrajinska elita je zidala i kupovala nekretnine. U istoj zgradi gde i porodica Zelenskog imao je veliki stan ukrajinski političar i oligarh Vitalij Homutinik. I njemu je stan nacionalizovan. Da podsetimo, tamo je trosoban stan kupila za 164.000 dolara i supruga Zelenskog, Jelena.

Osim stana, Vitaliju Homutiniku je nacionalizovano i više objekata koji su se vodili na članove njegove porodice. Homutinik je inače osnivač i glavni investitor fonda "Kaskade investment fond", kao i predsednik Ukrajinske federacije golfa. Časopis "Forbs" je ocenio njegovo bogatstvo na 490 miliona dolara. Njegovo glavno bogatstvo je 47 odsto akcija gasne kompanije "Ukrnefte burenie", čiji je on suvlasnik sa Igorom Kolomojskim i Pavlom Fuksom. Zajedno sa Kolomojskim, Homutinik je suvlasnik i agroholdinga "Kernel".
Jedan od prvih kome je nacionalizovana imovina na Krimu bio je Arsenij Jacenjuk, bivši ukrajinski premijer. On je bio vlasnik kompanije "Antej 2012". Oduzeta mu je velika zgrada, kao i zemlja na Krimu. Jacenjuku je nacionalizovan i bioskop u Jalti "Saturn IMAX". Sada sa porodicom živi u Americi, daleko od rata. Ali upravo je on bio jedan od onih koji je uz sufliranje Amerikanaca napravio državni udar 2014. kada je silom preoteta vlast legalno izabranom predsedniku Viktoru Janukoviču. Potom je u tandemu sa predsednikom Petrom Porošenkom širio mržnju prema svemu što je rusko.

Jacenjuk se "proslavio" i po tome što se zalagao da se napravi zid kojim bi se ukrajinska teritorija ogradila i zaštitila od Rusije. Veliki novac je potrošen, a nikakav zid nije napravljen, već je postavljena na jednom delu žičana ograda, što je kod građana Ukrajine izazivalo podsmeh jer ona može da zadrži jedino zečeve i lisice. Jacenjuk je dao ostavku na mesto premijera 2016. godine jer je bio optužen za uzimanje mita. Posle toga se preselio u SAD, gde i sada živi.

Zbog lojalnosti vlastima u Vašingtonu na udaljavanju Ukrajine od Rusije, Arsenij Jacenjuk je dobio stalni boravak u SAD. Naravno da mu zbog političkih "zasluga" tamo niko nije proveravao poreklo imovine.

Vlasti Krima su 18. decembra 2023. saopštile da su nacionalizovale oko 1.150 dobara pokretne i nepokretne imovine koja se vodi na 77 ukrajinskih pravnih i fizičkih lica. Stan predsednika Zelenskog u zgradi u Livadiji je prodat na aukciji za 44,3 miliona rubalja (jedan evro je 95 rubalja).

Oduzete su i akcije u dve kompanije Igora Kolomojskog ukrajinskog oligarha i nekadašnjeg sponzora Vladimira Zelenskog. Kolomojski je finansirao i nacionalistički bataljon Azov.

Vlasti na Krimu treba da reše spor oko hotela poznate sovjetske pevačice Sofije Rotaru. Hotel "Vila Sofija" radi od 2019, a sada je zatvoren pod obrazloženjem da vlasnici žele da ga renoviraju. Pevačica je vlasništvo hotela prebacila na sina Ruslana Jevdokimenka koji je posle početka rata pobegao u inostranstvo. Porodica je pokušala da proda taj hotel za 25 miliona evra, ali se nije našao kupac. Sofija Rotaru koja je po nacionalnosti Moldavka ne daje nikakve izjave, mada se sumnja da je jedno vreme novčano pomagala ukrajinsku vojsku. Ako se to dokaže, nekadašnja velika zvezda sovjetske estrade ostaće bez imovine na Krimu.

Na spisku osoba kojima je oduzeta imovina je porodica bivše poslanice Vrhovne rade Lidije Koteljak koja sponzoriše ukrajinsku vojsku. Lidiji je oduzeta imovina holdinga "Kijevgorod stroj". Vadimu Vajspapiru je zbog sponzorstva ukrajinske vojske oduzet hotel "Porto mare". Takođe su nacionalizovani hoteli "Bristol" u Jalti, kao i Platinum banka.

U budžet republike Krim već je doznačeno 2,1 milijarda rubalja od prodaje nacionalizovanih objekata ukrajinskih oligarha.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EVROPSKI DAN PARKOVA: Dan posvećen zaštićenim područjima i nacionalnim parkovima