LAVROV JASAN: Zapad ignoriše Dejtonski sporazum

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

16. 07. 2024. u 18:26

VAŠINGTON zahteva bespogovornu poslušnost od svojih saveznika, čak i ukoliko je to u suprotnosti sa njihovim nacionalnim interesima, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov koji predsedava Savetom bezbednosti UN.

ЛАВРОВ ЈАСАН: Запад игнорише Дејтонски споразум

Foto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

- Mnoge zemlje, predstavljene u ovoj sali, ne priznaju ključni princip Povelje UN: suverenu jednakost svih država. SAD su odavno preko svojih predsednika proglasile sopstvenu izuzetnost. To izražavaju i u odnosu prema saveznicima od kojih Vašington zahteva bespogovornu poslušnost, čak i ako to šteti njihovim interesima - naglasio je diplomata.

Lavrov je podsetio da Povelju UN i odluke Saveta bezbednosti Zapad tumači selektivno, polazeći od toga kakve su instrukcije iz Bele kuće.

- Mnoge rezolucije SB UN se potpuno ignorišu. Na primer, rezolucija 2202 kojom su odobreni Minski sporazumi o Ukrajini, rezolucija 1031 koja je podržala Dejtonski sporazum za mir u BiH - podsetio je Lavrov tokom debate na temu „Multikultularna saradnja u interesu formiranja pravednijeg, demokratskog i održivog svetskog poretka“.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: SNIMAK BOMBARDOVANjA - Rusko ministarstvo odbrane objavilo je video bombe FAB - 3000

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI NOVAK ĐOKOVIĆ KAD IH VIDI? Ovako su australijski plivači došli u Pariz na Olimpijske igre (VIDEO)