VAŠINGTON JE U OPASNOJ ZABLUDI: Lavrov upozorio Belu kuću - Globalni rat uticaće i na vas!

Novosti online

16. 07. 2024. u 21:00

RUSKI ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je verovanje Vašingtona da novi globalni rat neće uticati na njih i da će se glavne akcije odvijati na evropskom kontinentu, zapravo pogrešno shvatanje.

ВАШИНГТОН ЈЕ У ОПАСНОЈ ЗАБЛУДИ: Лавров упозорио Белу кућу - Глобални рат утицаће и на вас!

Foto AP

Koordinator Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće za strateške komunikacije Džon Kirbi ranije je rekao da Vašington ne želi rat sa Rusijom jer bi to pogodilo evropski kontinent, piše Sputnjik internešnal.

- U Vašingtonu su uvereni da novi globalni rat neće uticati na SAD, već na njihove evropske saveznike. Ako ova analiza bude osnova strategije Bajdenove administracije, to je veoma opasna zabluda i Evropljani bi trebalo da shvate kakva im je uloga dodeljena -rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sednici Saveta bezbednosti UN.

Lavrov je doputovao u Njujork kao predstavnik u otvorenim debatama na ministarskom nivou od 16. do 17. jula. Svako rešenje evropske krize mora da uključi konkretne korake za otklanjanje pretnji Rusiji koje potiču sa Zapada, dodao je diplomata.

- Neophodno je jednom za svagda otkloniti osnovne uzroke krize u Evropi. Političko i diplomatsko rešenje mora da bude praćeno konkretnim koracima za otklanjanje pretnji Ruskoj Federaciji sa zapadnog evroatlantskog pravca - naveo je Lavrov.

Foto Tanjug/AP

On je podsetio da su uslovi Moskve za uspostavljanje trajnog mira u Ukrajini, već navedeni od strane Ruskog predsednika Vladimira Putina. Putin je ranije predložio nove mirovne inicijative za rešavanje sukoba u Ukrajini, koje uključuju priznavanje statusa regiona Krim, Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja kao delova Rusije, obezbeđivanje vanblokovskog i nenuklearnog statusa Ukrajine, njenu demilitarizaciju, što je Ukrajina odbila. Putin je takođe napomenuo da je Zelenskom istekao mandat i da se njegov legitimitet ni na koji način ne može vratiti. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov pojasnio je da Putin ne isključuje pregovore sa Ukrajinom, jer tamo postoje i druge legitimne vlasti.

Lavrov je naglasio da je Rusija spremna da traži ravnotežu interesa za rešavanje aktuelne krize u Ukrajini, uzimajući u obzir nove geostrateške realnosti na evroazijskom kontinentu. Pored toga, on je pozvao sve zainteresovane za prevazilaženje ukrajinske krize da razmotre pitanje nacionalnih manjina.

- Pozivamo sve one koji pokazuju iskreni interes za prevazilaženje krize u Ukrajini da u bilo kom svom predlogu razmotre ključno pitanje prava nacionalnih manjina. Svi bez izuzetka - rekao je Lavrov tokom sastanka Saveta bezbednosti UN o multilateralnoj saradnji za pravedniji, demokratskiji i održiviji svetski poredak.

On je dodao da ignorisanje ovog pitanja obezvređuje mirovne inicijative.

BONUS VIDEO:

TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BEZ GRUDNJAKA: Vimbldon je uvek spektakl, ali ono što je uradila Ana Ivanović niko ne može da zaseni (FOTO)