DAN KADA SU NACISTI "UŠLI" U MOSKVU: 80 godina od "parade pobeđenih" - marš 57.000 pripadnika Vermahta i SS, od redova do maršala (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

17. 07. 2024. u 23:06

PRE 80 godina u Moskvi je održana legendarna „parada pobeđenih“ – preko 57 hiljada zarobljenih Nemaca prodefilovalo je u kolonama ulicama Moskve.

ДАН КАДА СУ НАЦИСТИ УШЛИ У МОСКВУ: 80 година од параде побеђених - марш 57.000 припадника Вермахта и СС, од редова до маршала (ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Većina njih je zarobljena tokom operacije Bagration, kada je grupa armije "Centar" uništena.

-Rano ujutru objavljeno je da će nemački ratni zarobljenici prošetati ulicama Moskve. Hiljade Moskovljana čekalo je najavljeno vreme kako bi videli nemačke ratne zarobljenike na svojim ulicama. Veliko je zadovoljstvo videti svojim očima desetine hiljada zarobljenih nacista. Oni su bili bačeni u borbu protiv Crvene armije u Belorusiji. Podstaknuti Hitlerovom propagandom, ovi vojnici i oficiri su računali na „neosvojivost“ utvrđenja. Ali Crvena armija im je pripremila drugačiju sudbinu. A juče je 57.600 ljudi – ogromna masa nemačkih vojnika i oficira predvođenih sa 19 generala – prošlo je, pod obezbeđenjem, ulicama Moskve..., pisao je sledećeg dana list "Večernja Moskva".

Na uglu trga Majakovskog, iz gomile se čuo glas visoke, mršave žene, naboranog lica: Ubice, proklete ubice.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! Pesme o terorističkoj OVK puštene na stadionu  pred utakmicu Borca (VIDEO)