BRZ I MOĆAN: Ruski tenkista hvali T-80 i dodatnu zaštitu od dronova (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

19. 07. 2024. u 16:57

OSNOVNI borbeni tenk ruske vojske T-80, koji se koristi u zoni Specijalne vojne operacije opremljen je dodatnim zaštitnim sredstvima, što značajno povećava šansu da posada preživi, rekao je za "RIA Novosti" vozač-mehaničar iz sastava 10. zasebnog tenkovskog bataljona grupe trupa "Jug", sa pozivnim znakom "Baton".

БРЗ И МОЋАН: Руски тенкиста хвали Т-80 и додатну заштиту од дронова (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

-Imamo dodatnu opremu koja doprinosi preživljavanju posade tenka – zaštitne nadstrešnice, tzv. roštilje, koje služe za zaštitu granata ispuštenih iz dronova. Takođe, imamo ugrađene protivpožarne balone, koji eksplodiraju kada se oklopno vozilo zapali, rekao je "Baton".

Tenkista navodi i da se zbog intenzivne upotrebe bespilotnih letelica, uključujući i FPV dronove, koje se koriste za uništavanje oklopnih vozila, na tenkove ugrađuju sistemi za elektronsko ratovanje, koji emituju smetnje i onemogućavaju da neprijateljski dron dođe do svog cilja.

"Baton" je tokom intervjua izjavio i da T-80 ima određene prednosti u odnosu na druge tenkove, poput T-72, a to su velika snaga njegovog motora i upravljivost, što je izuzetno korisno na bojnom polju i omogućava tenku T-80 da dobro manevriše i brzo promeni vatreni položaj kako bi izbegao vatru neprijateljske artiljerije.

-Prednosti T-80 su da je on upravljiviji, bolji u prohodnosti, paljbi – brže ispaljuje granate, brže se puni, ima više granata u punjaču. Glavna prednost tenka u borbi je što je brz, oštar i poslušan, dodao je tenkista ruske vojske.

Glavni zadatak tenkova u ovoj fazi je podrška pešadiji i uništavanje neprijateljske žive sile, rovova i utvrđenih položaja.

-Nalazimo se na Donjeckom pravcu, neprijatelj dejstvuje po nama, ali mi ne odustajemo, idemo napred, zaključio je on.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! Pesme o terorističkoj OVK puštene na stadionu  pred utakmicu Borca (VIDEO)