UNIŠTENA JOŠ 2 PATRIOTA: MO Rusije – Pogođena i radarska stanica za navođenje projektila PVO (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 07. 2024. u 18:29

RUSKA vojska gađala je još jedan ukrajinski sistem protivvazdušne odbrane velikog dometa MIM-104 Patriot kijevskih snaga, saopštilo je 20. jula njihovo Ministarstvo odbrane.

УНИШТЕНА ЈОШ 2 ПАТРИОТА: МО Русије – Погођена и радарска станица за навођење пројектила ПВО (ВИДЕО)

Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

-Operativno-taktička avijacija, bespilotne letelice i raketne trupe i artiljerija ruskih grupa snaga angažovale su dva lansera i jednu radarsku stanicu AN/MPQ-65 američkog sistema Patriot SAM [raketa zemlja-vazduh] i klasteri neprijateljske ljudstva i vojne opreme u 113 oblasti, saopštilo je ministarstvo na dnevnom brifingu.

Ministarstvo nije razjasnilo ni kada ni gde je tačno bio gađan sistem Patriot, niti je priložilo bilo kakav video materijal, na koji su nas do sada navikli.

Video snimci koji pokazuju ruske napade na tako vredne ukrajinske mete obično se pojavljuju na internetu u roku od nekoliko dana, tako da, ukoliko ih bude, sa nestrpljenjem čekamo.

Ukrajinski mediji su tokom noći izvestili o seriji ruskih udara sa četiri taktičke balističke rakete Iskander-M i 17 kamikaza dronova tipa Geran. Udari su navodno zabeleženi u regionima Harkova, Poltave, Sumi i Černigova.

Sistem je možda bio meta u jednom od ovih regiona, međutim to su samo naše pretpostavke, te ništa zvanično nije saopšteno.

Ukrajina je prošle godine dobila dva sistema Patriot i dva lansera iz Nemačke i još jedan sistem iz Sjedinjenih Država sa dva dodatna lansera koje je donirala Holandija.

Sistemi su bili mešavina PAC-2 i PAC-3. Većinu ovih sistema ruska vojska tvrdi kako je već oštetila ili uništila.

Komandant ruskih snaga protivvazdušne i protivraketne odbrane, general-potpukovnik Andrej Semjonov, kritikovao je performanse sistema Patriot u Ukrajini u nedavnom članku, govoreći da sistem PVO čak nije uspeo da sam sebe zaštiti.

Ipak, Kijev je molio svoje saveznike na Zapadu da obezbede ukrajinskim snagama dodatne sisteme Patriot poslednjih nekoliko meseci. Ukrajini je potrebno 25 protivvazdušnih raketnih sistema (SAM) “Patriot” da bi potpuno “zatvorila” nebo, izjavio je predsednik zemlje Zelenski.

Prema njegovim rečima, zapadni partneri su obavešteni o potrebama Kijeva. Poželjno je da Ukrajina ima 25 sistema Patriot sa šest do osam baterija u svakom, smatra Zelenski.

Kao odgovor na ove zahteve, Sjedinjene Države, Nemačka i Rumunija su obećale da će isporučiti sistem Ukrajini poslednjih meseci. Druge zemlje poput Holandije, Danske, Norveške i Španije rekle su da će obezbediti dodatne rakete.

Bela kuća je 20. juna saopštila da su Sjedinjene Američke Države odlučile da promene prioritete snabdevanja stranim državama naoružanjem i prenesu rakete za sisteme PVO Patriot i NASAMS, pre svega u Ukrajinu.

Španska publikacija El Mundo je 25. juna, pozivajući se na vladine izvore, napisala da je druga partija raketa presretača za PVO sistem Patriot, koju je isporučila Španija, stigla u Ukrajinu.

SAD takođe žele da pošalju Ukrajini 8 izraelskih sistema Patriot koje su nakon 40 godina upotrebe Izraelci polako počeli da rashoduju.

Za sisteme koji se isporučuju Kijevu se kaže da su mešavina aktivnih raketa PAC-3 hit-to-kill za presretanje balističkih projektila, sa dometom od samo 30-60 kilometara, i poluaktivnih raketa PAC-2 sa fragmentacijom bojeve glave za suzbijanje pretnje iz aviona sa dometom do 160 kilometara.

Dana 24. januara, kijevske snage su, prema ruskim tvrdnjama, upotrebile raketu PAC-2 da obori ruski vojni avion Il-76, ubivši više od 60 ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su bili u avionu.

Ruska vojska do sada zaista jeste već uništila određeni deo ukrajinskih sistema Patriot. Koliko tačno, čini se da nikada nećemo saznati.

Međutim, činjenica je da ne bi tenzija bila ovolika za snabdevanje Kijeva da su svi sistemi prethodno isporučeni sada operativni u Ukrajini. Sve što niste znali o PATRIOT raketnom PVO sistemu zemlja-vazduh možete pročitati ovde.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GOTOVO JE! Aleksa Avramović napustio Partizan, poznata i naredna destinacija