AMERIKANCI BESNI: SAD kritikovale širok spektar mišljenja Međunarodnog suda pravde o Izraelu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 07. 2024. u 20:43

SJEDINjENE Američke Države su kritikovale široki spektar mišljenja Međunarodnog suda pravde (MSP) koji je ocenio da je izraelska okupacija palestinske teritorije ilegalna, a Vašington navodi da će to zakomplikovati napore za rešavanje sukoba.

АМЕРИКАНЦИ БЕСНИ: САД критиковале широк спектар мишљења Међународног суда правде о Израелу

Tanjug

-Bili smo jasni da je izraelski program vladine podrške naseljima u suprotnosti sa međunarodnim pravom i opstruira cilj mira, istakao je u mejlu portparol američkog Stejt departmenta, preneo je Rojters.

Međutim, kako je dodao Stejt department, SAD su zabrinute da će širok spektar mišljenja suda iskomplikovati napore za rešavanje sukoba i postizanje hitno potrebnog pravednog i trajnog mira, o postojanju dve države koje egzistiraju jedna pored druge u miru i bezbednosti.

MSP je juče izdao savetodavno mišljenje u kojem navodi da izraelska politika na palestinskim teritorijama predstavlja aneksiju velikih delova ovih teritorija, kao i da krši pravo Palestinaca na samoopredeljenje.

Izraelu je rečeno da obustavi pristustvo na okupiranim teritorijama što pre, kao i da obustavi sve aktivnosti u svojim naseljima u tim područjima.

MSP je istakao da je neophodno da Izrael plati štetu koja je preouzrokovana okupacijom palestinskih teritorija.

Dodaje se da je izraelska politika naseljavanja i eksploatacija prirodnih resursa na palestinskim teritorijama u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Svetski sud je saopštio da smatra da Izrael vrši sistematsku diskriminaciju Palestinaca na okupiranim teritorijama.

MSP je istakao da sve države imaju obavezu da prave razliku između Izraela i okupiranih palestinskih teritorija i da ne priznaju izraelsku okupaciju.

Ovo mišljenje odnosi se na izraelsku okupaciju palestinskih teritorija 1967. godine, i razmatra se u odvojenom slučaju od tužbe Južnoafričke Republike protiv Izraela za genocid u Pojasu Gaze.

Od suda je posebno zatraženo da iznese stav o politici i praksi Izraela prema Palestincima, kao i o pravnom statusu okupacije.

Mišljenje MSP je savetodavno i nije pravno obavezujuće, ali bi moglo da se nađe pred Generalnom skupštinom UN koja će odlučiti kako da odgovori, uključujući i opciju usvajanja rezolucije.

Takođe, telima UN i nacijama biće naloženo da ne čine ništa da podrže ili doprinesu trenutnoj situaciji.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PROLAZNICI BILI IZNENAĐENI: Đoković nakon Vimbldona uhvaćen u šetnji sa lepom Ruskinjom (VIDEO)