STRAH OD NAPADA I DIVERZIJE? Rusija će prvi put nakon 8 godina otkazati paradu velikih brodova za Dan mornarice

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

21. 07. 2024. u 20:00

DEO godišnje ruske pomorske parade u St. Peterburg je otkazan prvi put posle osam godina, javili su ruski mediji.

СТРАХ ОД НАПАДА И ДИВЕРЗИЈЕ? Русија ће први пут након 8 година отказати параду великих бродова за Дан морнарице

Foto: Profimedia/Ilustracija

Predsednik Vladimir Putin je 2017. godine potpisao ukaz kojim se nastavlja tradicija održavanja glavne pomorske parade u Sankt Peterburgu povodom obeležavanja Dana ruske mornarice.

Od tada, ratni brodovi su svake godine plovili na paradi u čast Dana ruske mornarice. Godišnje proslave održavaju se poslednje nedelje u julu. Ove, 2024. godine praznik pada 28. jula.

Međutim, iako nema zvaničnih informacija, ove godine je otkazana glavna parada sa većim brodovima u Kronštatu, dok će se u Sankt Peterburgu održati samo manji događaj na reci Nevi, preneo je rbc.ru, pozivajući se na izvore Fontanke i 78.ru.

Administracija grada Kronštata (30 km zapadno od Sankt Peterburga) obavestila je lokalne zvaničnike o otkazivanju putem tekstualne poruke, prenose i ruski mediji, pozivajući se na anonimni izvor.

-Poštovani zvaničnici, dobar dan. Obaveštavamo vas da u Kronštatu neće biti pomorske parade. Ostali događaji praznika odvijaće se prema planu, navodi se u poruci.

Prva obuka za paradu održana je na Nevi 16. jula, uz nasipe su još uvek stacionirani ratni brodovi, napominje Fontanka . Nije bilo zvaničnih informacija o otkazivanju kronštatskog dela parade.

Foto: EPA

MANjI BRODOVI TU, A NEMA NUKLEARNIH PODMORNICA

Prema izvorima Fontanke, ove godine parada će biti održana u skraćenom obliku. Nevom će ove godine prodefilovati samo 12 brodova Ratne mornarice Rusije.

Takođe, neće biti nuklearnih podmornica, navodi citirana publikacija koja napominje da su veliki protivpodmornički brod „Admiral Levčenko“ i nuklearna podmornica „Tambov“ (Projekat 671RTMK) već napustili grad Kronštat kod Sankt Peterburga.

Prošle godine je u paradi učestvovalo 45 brodova, plovila i podmornica i oko 3.000 vojnih lica. Predsednik Eritreje Isaias Afverki, predsednik Republike Kongo Denis Sasu Ngeso ili premijer Republike Tanzanije Kasim Majaliva samo su neki od počasnih gostiju predsednika Putina koji su učestvovali na paradi 30. jul 2023.

U utorak, 16. jula, održana je prva proba za paradu na reci Nevi, a vojni brodovi su bili usidreni u blizini pristaništa, prenosi izdanje Fontanka.

Ruska flota je bila meta ukrajinskih snaga od početka rata sa Ukrajinom. Postoji osnovana mogućnost da ruske službe bezbednosti smatraju da je rizik od napada na ruske brodove koji učestvuju u paradi veoma visok.

Foto Tanjug/AP

Podsećamo da su kijevske snage potopile neke od ruskih brodova, preuzimajući odgovornost, uključujući i uništenje zastavnog broda ruske flote u Crnom moru, krstarice „Moskva“.

Nakon ponovljenih napada, Rusija je većinu svoje flote prebacila sa Krima u Novorosijsk u ruskom Krasnodarskom kraju. Neki su, međutim, ipak ostali i u luci Feodosija, koja se nalazi na istoku poluostrva Krim, pokazuju izveštaji i satelitski snimci.

-Ukrajina je pogodila trećinu ruske Crnomorske flote, tvrdio je Dmitro Pletenčuk, bivši portparol ukrajinske mornarice. U osnovi, podmornice ostaju jedini ruski brodovi koji mogu da patroliraju Crnim morem, u relativnoj bezbednosti.

PROJEKAT 671RTMK

Projekat 671RTMK, poznatiji po NATO kodnom imenu “Victor-3,” predstavlja jednu od klasa sovjetskih nuklearnih napadnih podmornica.

Ove podmornice su igrale bitnu ulogu u mornaričkoj strategiji Sovjetskog Saveza tokom Hladnog rata. Razvijene su kao deo napora da se osigura dominacija na moru i unapredi sposobnost protivpodmorničkog ratovanja.

Podmornice 671RTMK su dizajnirane za protivpodmorničko ratovanje i imale su značajna poboljšanja u pogledu smanjenja buke i sonarnih sposobnosti u poređenju sa prethodnicima, klasama Victor-1 i Victor-2.

Ove podmornice su bile u operativnoj upotrebi sovjetske mornarice, a kasnije i ruske mornarice nakon raspada Sovjetskog Saveza. Služile su patroliranju i zaštiti sovjetskih morskih interesa, posebno u Arktiku i severnom Atlantiku.

Podmornica "Belgorod"

Projekat 671RTMK je predstavljao vrhunac sovjetske tehnologije podmornica tokom svog vremena. Poboljšanja u dizajnu trupa i napredne sonarne tehnologije omogućile su ovim podmornicama da budu znatno tiše i efikasnije u pronalaženju i neutralisanju neprijateljskih podmornica.

Nuklearna napadna podmornice su deplasmana od oko 7,000 tona pod vodom. Dužina im je približno 106 metara, širina oko 10 metara, visina približno 7 metara. Performanse su takođe bile zavidne za svoje vreme sa brzinom od oko 30 čvorova pod vodom i sposobnošću zarona do dubina od oko 400 metara.

Što se naoružanja tiče sadrže 6 torpednih cevi, 4 x 533 mm i 2 x 650 mm. Poseduju mogućnost lansiranja torpeda i protivbrodskih raketa, uključujući rakete SS-N-15 i SS-N-16.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo fudbaler kojeg Piksi i Rambo Petković dobro pamte