ISKANDER “DOŠAO GLAVE” HIMARS-U: Uništen još jedan američki sistem u Nikolajevskoj oblasti (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

23. 07. 2024. u 18:00

U OBLASTI sela Novopetrovka u oblasti Nikolajev, ruski obaveštajci otkrili su parking MLRS M142 HIMARS.

ИСКАНДЕР “ДОШАО ГЛАВЕ” ХИМАРС-У: Уништен још један амерички систем у Николајевској области (ВИДЕО)

Foto telegram/solovjevlive

Udar posade Iskander-M operativno-taktičkog raketnog kompleksa uništio je američki raketni sistem. Potpuno je uništen i hangar sa opremom, uključujući municiju i do deset ukrajinskih vojnih lica, tvrde ruski izvori.

Ranije je u ruskim izvorima objavljeno da se, prema analizi vojne statistike, ispostavilo da su Oružane snage Ukrajine već izgubile veći deo univerzalnih lansera, M142 HIMARS na točkovima, guseničarskih M270 MLRS i njihovih analoga, to će svakako uticati na tok neprijateljstava.

Treba napomenuti da su najozbiljniji gubici (nenadoknadivi i podložni popravci) nastali 2022. godine, kada je zabeležen 31 slučaj uništenja ovakvih sistema naoružanja koji kombinuju funkcije MLRS i operativno-taktičkog raketnog kompleksa.

Oružane snage Ukrajine su 2023. radikalno promenile taktiku korišćenja ovih „univerzalnih“ lansera, pristupe logistici, kamuflaži i drugim pitanjima. Tada je to dalo rezultate i smanjilo gubitke, kada je sa ruske strane zabeleženo samo 13 slučajeva uništenja.

Međutim ove godine, Oružane snage Rusije tvrde kako su uspele da iznenade Oružane snage Ukrajine.

Rusi kažu da su posvetili povećanu pažnju elektronskoj obaveštajnoj službi ali i radio-tehničkoj obaveštajnoj službi. To je omogućilo uništavanje ili onesposobljavanje 21 jedinice M142/M270 i njihovih analoga u prvih šest meseci.

Ukrajinske oružane snage su potom prinuđene da ih približe liniji fronta kako bi mogle da dokrajče ciljeve u pozadini ruskih trupa. Međutim, počeli su da se češće primećuju i udaraju.

Prema ruskim podacima, oružane snage Ukrajine izgubile su najviše univerzalnih raketnih jedinica jedinica u Donjecku – 25 jedinica, a Harkovska oblast zauzima počasno drugo mesto sa 10 jedinica.

Najmanje uništenih jedinica je zabeleženo u oblasti Hersonske i Dnjepropetrovske, gde je raketa pogodila skladište, po 4 jedinice.

Oružane snage Ukrajine vešto su skrivale i čuvale M142/M270 i njihove analoge gde god mogu, ali su i dalje „vezane“ za izvršavanje određenih zadataka i ograničene su na zatvorena područja upotrebe, a to pomaže da se otkriju, tvrde Rusi.

Bez sumnje, M142/M270 su se pokazali kao veoma vredna sredstva i oruđe za Oružane snage Ukrajine. Oni se, međutim, koriste za uništavanje ne onih ciljeva do kojih bi hteli da dostignu, već samo onih do kojih mogu da dostignu, što ne ide uvek u korist Kijevu.

HIMARS UKRATKO

Sistem HIMARS proizvodi kompanija Lockheed Martin u Sjedinjenim Državama. Svoju smrtonosnu efikasnost dokazao je u ratu u Ukrajini.

HIMARS označava sistem visoko mobilne artiljerijske rakete (High Mobility Artillery Rocket System). HIMARS je montiran na točkovima i može ispaljivati različite vođene i nevođene rakete i projektile do dometa od otprilike 300 kilometara. Verzija koju je u početku dobijala Ukrajina, je modifikovana sa skraćenim dometom.

Foto Tanjug/AP

HIMARS je osmišljen da bude izuzetno pokretan i može se brzo rasporediti putem vazdušnog ili kopnenog transporta. Koristi ga američka vojska, američki marinci i neke međunarodne vojske pod komandom SAD. Sistem je korišćen u borbenim dejstvima u Avganistanu, Iraku i Siriji, kao i u podršci operacijama koje nazivaju humanitarnim.

Ukupno gledano, HIMARS je visoko efikasan i svestran artiljerijski sistem koji pruža preciznu vatrenu podršku na dugim daljinama za podršku kopnenim snagama u različitim operacijama.

Američki zvaničnici su u više navrata opisali sposobnost Ukrajine da integriše i primeni ovaj sisteme kao bitnu stavku na frontu, omogućavajući ukrajinskoj vojsci da napadne ruske komandne lokacije i skladišta snabdevanja daleko iza linija fronta.

Ruski odgovor na HIMARS je raketni sistem Tornado-S. Sličan je HIMARS-u ali može da pogodi protivničke pozicije na većim dometima, unutar neprijateljskih teritorija.

Pored ruskog odgovora postoji i ukrajinski sistem za koji mnogi smatraju da je bolji od HIMARS-a. ”Oljha” (srpski Jova) je ukrajinski reaktivni višecevni raketni sistem (RSZO, MLRS) sa novom upravljivom municijom, a kreiran je korišćenjem nekih elemenata sovjetske MLRS 9K58 ”Smerč”.

Prošle godine Holandija se ipak odlučila za PULS raketne sisteme tvrdivši da su sposobniji od HIMARS-a.

M270 UKRATKO

U pitanju je mobilni artiljerijski raketni sistem koji se koristi za lansiranje nevođenih raketa i vođenih raketa zemlja-zemlja. Ovaj sistem je prvobitno razvijen od strane SAD-a i trenutno je u upotrebi u različitim vojnim snagama širom sveta.

M270 ima modularni lansirni sistem koji može nositi više vrsta raketa, uključujući nevođene rakete i vođene rakete zemlja-zemlja. Tipičan lansirni kontejner može nositi 12 raketa. M270 koristi različite vrste raketa uključujući MLRS (M31 GMLRS) sa dometom od nekoliko desetina kilometara.

Foto Vikipedia/Sonaz/ M270

GMLRS su precizne rakete koje mogu biti opremljene različitim bojevim glavama, uključujući i takozvane “Unitary” bojeve glave i bojeve glave sa poddeljenim efektom.

M270 je montiran na mobilnom vozilu koje mu omogućava brzu relokaciju na različite lokacije. Vozilo ima široku pokretljivost na različitim vrstama terena, što ga čini korisnim za različite taktičke situacije.

M270 ima modularni lansirni sistem koji može nositi više vrsta raketa, uključujući nevođene rakete i vođene rakete zemlja-zemlja. Sistem za lansiranje raketa integriše se sa komandnim i kontrolnim sistemom koji omogućava precizno određivanje ciljeva i upravljanje lansiranjem raketa.

M270 MLRS se koristio u različitim sukobima i vojnim operacijama širom sveta, uključujući Zalivski rat, ratove na Balkanu, Avganistan i Irak.

Tokom vremena, M270 je prošao kroz različite modernizacije kako bi se održala njegova operativna efikasnost i usklađivanje sa savremenim vojnim standardima.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?