KOREJA PRAVI VEŠTAČKO SUNCE: Novi projekat je vredan 860 hiljada dolara

Novosti online

24. 07. 2024. u 10:23

NOVI projekat Korejske vlade vredan 860 hiljada dolara nastoji da razvije energiju nuklearne fuzije, nazvanu „veštačko sunce“, i prateću infrastrukturu.

КОРЕЈА ПРАВИ ВЕШТАЧКО СУНЦЕ: Нови пројекат је вредан 860 хиљада долара

Foto Shutterstock

Ministarstvo nauke i informaciono-komunikacionih tehnologija je 22. jula na sastanku Nacionalnog komiteta za nuklearnu fuziju kojim je predsedavao ministar Li Džong Ho saopštio rezoluciju o strategiji za ubrzanje iskorišćavanja fuzione energije, navodi Korea.net.


Nuklearna fuzija imitira princip koji stoji iza izlazne energije Sunca, koja dolazi kroz reakciju fuzije deuterijuma i tricijuma. Ovo ne emituje ugljenik i ne proizvodi radioaktivni otpad visokog nivoa, tako da privlači pažnju kao osnovni izvor energije u eri dekarbonizacije.

Cilj projekta je da se obezbedi sposobnost da se rano preuzme vođstvo u komercijalnoj primeni takve energije i napravi veliki korak napred kao oslonac energetske bezbednosti i suvereniteta u eri bez ugljenika.

U tom cilju, komitet je postavio tri glavne strategije i devet glavnih zadataka fokusiranih na tri fundamentalna pravca tehnoloških inovacija, industrijalizacije i ekosistema, uključujući inovaciju tehnologije fuzije putem privatno-javne saradnje, postavljanje osnove za industrijalizaciju takve energije i stvaranje inovacijski ekosistem na terenu.

Koristeći tehnologiju stečenu planiranjem i izgradnjom KSTAR-a, domaćeg istraživačkog uređaja za superprovodnu fuziju, i mreže u inostranstvu formirane kroz zajednička globalna istraživanja kao što je Međunarodni termonuklearni eksperimentalni reaktor (ITER), ministarstvo će podržati inostrane građevinske projekte za uređaji za istraživanje.

- Fuzijska energija je rešenje za energetske probleme i rastuću potražnju za električnom energijom, tako da samo zemlje sa tehnologijom za stvaranje takve energije mogu da vode globalno energetsko tržište -  rekao je ministar Li.

BONUS VIDEO:

MESEC IZNAD POSEJDONOVOG HRAMA: Pogledajte prizor koji ostavlja bez daha

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUŽNE VESTI: Preminuo nekadašnji kapiten Crvene zvezde