"EVROPI SU POTREBNA SREDSTVA ZA ODVRAĆANJE RUSIJE" Šolc: Treba nam veća zaštita

Tanjug

24. 07. 2024. u 15:48

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da Nemačka treba da ponovo naoruža Bundesver tako da niko neće imati želju da napadne Nemačku i njene saveznike.

ЕВРОПИ СУ ПОТРЕБНА СРЕДСТВА ЗА ОДВРАЋАЊЕ РУСИЈЕ Шолц: Треба нам већа заштита

Foto: Tanjug/AP

- Potrebna nam je veća zaštita kroz jačanje Bundesvera, dobro naoružanje NATO-a... sredstvima odvraćanja. Moramo biti sigurni da mi – zemlje NATO-a, Nemačka – nećemo postati objekti napada i da se rat neće desiti - rekao je kancelar na godišnjoj konferenciji za novinare u Berlinu.

Sredstva odvraćanja, prema Šolcu, uključuju rakete srednjeg dometa, koje SAD planiraju da postave na teritoriji Nemačke od 2026. godine.

- Odluka u vezi sa američkim raketama je odavno pripremljena, uzimajući u obzir mnoge faktore - dodao je on.

Šolc je napomenuo da se, za razliku od devedesetih, kada su mnogi smatrali da su glavni zadatak misije NATO daleko u inostranstvu, sada postavlja pitanje sposobnosti zaštite teritorije Alijanse u Evropi.

Takođe je naveo da je on "odlučan protivnik" da Nemačka ima nuklearno oružje, ali je uveren u potrebu jačanja sposobnosti konvencionalnog naoružanja, prenosi Dojče vele.

Šolc je istakao da njegova vlada povećava troškove odbrane kako bi ispunila cilj NATO-a od 2 odsto BDP-a i upozorio da Rusija prvo treba da okonča rat u Ukrajini ako želi da izbegne raspoređivanje američkih raketa dugog dometa u Nemačku.

- Prvo što bi Rusija morala da uradi bilo bi da zaustavi strašni agresorski rat protiv Ukrajine i odustane od pokušaja osvajanja cele zemlje - naveo je nemački kancelar.

On je, međutim, dodao da nuklearno oružje nije neophodno da bi zemlja bila bezbedna.

Šolc je rekao da je važno poboljšati opremljenost Bundesvera savremenim oružjem, posebno da se razvije novi evropski sistem protivvazdušne odbrane (European Sky Shield).

- Trenutna situacija je direktna posledica povlačenja Rusije iz režima kontrole naoružanja. Nemoguće je osloniti se na sporazume sa Ruskom Federacijom, jer ih je ona više puta kršila, posebno na sporazume o neširenju - upozorio je nemački kancelar.

Podsetio je na posetu Moskvi u februaru 2022 i na razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o eventualnim pregovorima.

- Njega ovo nije interesovalo, jer je želeo da započne svoj rat, za koji se dugo pripremao - primetio je Šolc i dodao da je reč o klasičnom agresorskom ratu, o povećanju teritorije.

Ocenio je da prva stvar koju Rusija treba da uradi jeste da zaustavi rat protiv Ukrajine i odustane od planova da zauzme celu zemlju, napominjući da je Putinovo ponašanje "cinično".

- Želeli bismo da se vratimo u svet u kome će kontrola naoružanja ponovo igrati glavnu ulogu - zaključio je Šolc.

BONUS VIDEO: RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?