"RAT" NA KAPITOLU ZBOG NETANIJAHUA: Demokrate osule paljbu posle govora izraelskog premijera u Kongresu

A.Vojinović

26. 07. 2024. u 07:12

IZRAEL će postići potpunu pobedu protiv Hamasa. U borbi protiv palestinske grupe ne štitimo samo sebe, već i vas. Naši neprijatelji su i vaši. Naša pobeda će biti i vaša. Amerika i Izrael moraju biti zajedno. Kada stojimo zajedno dešava se nešto zaista jednostavno. Mi pobeđujemo, a oni gube.

РАТ НА КАПИТОЛУ ЗБОГ НЕТАНИЈАХУА: Демократе осуле паљбу после говора израелског премијера у Конгресу

Tanjug

Ovo je u zapaljivom govoru u američkog Kongresu poručio izraelski premijer Benjamin Netanijahu, čiji je dolazak u Vašington, međutim, ispraćen velikim demonstracijama ispred Kapitola. Hladan tuš sačekao ga je i u Kongresu, jer je oko 60 demokrata bojkotovalo njegovo obraćanje. Netanijahu je hiljade ljudi koje su okupile prestonicu SAD u znak protesta protiv rata u Gazi uz zahtev za oslobađanje preostalih talaca nazvao "iranskim korisnim idiotima", dodavši da "mnogi biraju da se suprotstave zlu i da stoje uz Hamas i silovatelje i ubice". Proteste je ocenio i kao antisemitske, dok je nedavne masovne demonstracije na koledžima širom SAD ismejao.

Dok je Netanijahu govorio, bunt na ulicama je u jednom trenutku izmakao kontroli. Na stanici Junion u blizini američkog zakonodavnog doma demonstranti su farbali mermerne statue sprejom i zamenili američke zastave palestinskim. Policajci na ulicama oko Kapitola su se tukli sa demonstrantima koji su pokušali da probiju barijere postavljene oko Kongresa i bacali suzavac.

Govoreći skoro sat vremena uz aplauze dela američkih zakonodavaca, izraelski premijer je rekao da SAD imaju zajednički interes u borbi njegove zemlje protiv Hamasa i drugih oružanih grupa koje podržava Iran. Pohvalio je američkog predsednika Džozefa Bajdena za čvrstu podršku u slanju velikih količina municije u Izrael i predsedničkog kandidata, republikanca Donalda Trampa, za premeštanje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim i drugu pomoć tokom njegovog mandata. No, nije pominjao pregovore za prekid vatre:

- Izrael će se boriti sve dok ne uništimo vojne kapacitete Hamasa i njegovu vlast u Gazi i vratimo sve naše taoce kućama. Nećemo se zadovoljiti ničim manjim od toga.

Poslanik Džejmi Raskin, demokrata iz Merilenda, rekao je da je Netanijahuov govor održan za Republikansku stranku Donalda Trampa.

- Nismo čuli ništa o značajnom napretku ka bilateralnom prekidu vatre u zamenu za taoce. Nismo čuli ništa o miru - rekao je on.

Bivša predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi, koja je bojkotovala govor, nazvala je Netanijahuov obraćanje "najgorom prezentacijom jednog stranog zvaničnika koji je pozvan i počašćen privilegijom da se obrati Kongresu".

Buna porodica talaca

U KONGRESNOJ sali su bili i oslobođeni taoci i porodice državljana SAD koji su još u zarobljeništvu. One su u zajedničkom saopštenju poručile da su duboko razočarane Netanijahuovim govorom, optuživši ga da "nije uspeo da se posveti sporazumu o taocima, iako su ga visoki izraleski zvaničnici i obaveštajne službe pozvali da to učini". Najmanje petoro njih ustalo je da istakne majice sa sloganima kojima se zahteva prekid rata i spasavanje talaca. Rašida Tlaib, jedina palestinska Amerikanka u Kongresu, otišla je korak dalje, držeći znak na kojem je pisalo "ratni zločinac" i "kriv za genocid".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALARM U PARIZU! Nadal odustaje od Olimpijskih igara? Oglasio se Špančev trener