BELA KUĆA TVRDI: Bajden se nije povukao zbog zdravstvenih razloga

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 07. 2024. u 00:15

ODLUKA američkog predsednika SAD Džozefa Bajdena da se ne kandiduje za drugi mandat nije imala "nikakve veze sa njegovim zdravljem", niti je Bela kuća "prikrivala" pad njegovih kognitivnih sposobnosti, rekla je u sredu novinarima portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer.

БЕЛА КУЋА ТВРДИ: Бајден се није повукао због здравствених разлога

Foto Tanjug/AP/Susan Walsh

Mesec dana nakon debakla na debati protiv Donalda Trampa, kada su i demokrate i prodemokratski mediji počeli da sumnjaju u njegovu sposobnost da odsluži još jedan mandat, Bajden je u nedelju objavio da odustaje od trke za Belu kuću i podržao svoju potpredsednicu Kamalu Haris kao kandidata demokrata.

-To nema nikakve veze sa njegovim zdravljem, rekla je Žan-Pjer, dodavši da je aktuelni predsednik SAD u svom saopštenju "govorio o zemlji, o partiji, o trenutku u kome se trenutno nalazimo."

Žan-Pjer je nedeljama isticala da Bajden ne namerava da se povuče iz izborne trke, odbacujući pitanja o predsednikovom zdravlju i tvrdeći da je loše prošao na debati zbog "jake prehlade". Na brifingu u sredu, Žan-Pjer je odbacila ideju da je Bela kuća krila dokaze o padu Bajdenovih mentalnih sposobnosti.

-Nije bilo nikakvog zataškavanja, (želim) da budem vrlo jasna u vezi sa tim, rekla je ona.

U obraćanju naciji u sredu uveče, Bajden nije spominjao svoje zdravlje, iako su neki komentatori primetili da je smršao i nejasno izgovarao reči. Umesto toga, 81-godišnji predsednik SAD je rekao da želi da "preda baklju novoj generaciji" i da "ništa ne može da stane na put spasavanju naše demokratije".

Pre nego što je povukao svoju kandidaturu, Bajden je u većini anketa bio iza Trampa. Nova anketa Rojtersa i Ipsosa pokazala je da je Kamala Haris trenutno za dva procenta popularnija od Trampa, ali analitičari upozoravaju da će ovaj početni "nalet" popularnosti verovatno nestati u narednim nedeljama.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALARM U PARIZU! Nadal odustaje od Olimpijskih igara? Oglasio se Špančev trener