PENTAGON PRIZNAO: SAD širile propagandu o kineskim vakcinama na Filipinima

A. V. V.

27. 07. 2024. u 07:00

AMERIČKO ministarstvo odbrane priznalo je da je na Filipinima širilo propagandu usmerenu na osporavanje kineske vakcine "Sinovak" tokom pandemije koronavirusa, otkrio je portparol bivšeg filipinskog predsednika Rodriga Dutertea, Hari Roug. Podaci o širenju lažnih informacija nalaze se u dokumentu od 25. juna, a koji su SAD poslale Filipinima, a koji vlada nije javno objavila, izvestio je "Rojters".

ПЕНТАГОН ПРИЗНАО: САД шириле пропаганду о кинеским вакцинама на Филипинима

Tanjug

Priznanje SAD usledilo je nakon istrage britanske agencije od 14. juna, u kojoj je otkriveno da je Pentagon pokrenuo tajnu operaciju kako bi diskreditovao kineske vakcine i ostalu pomoć vezanu za virus korona 2020. i 2021. godine. Stejt Department je odbio da komentariše navode i uputio ih da se obrate Ministarstvu odbrane. Portparol Pentagona Pete Nguijen nije želeo da potvrdi da li je tačan citat SAD u pomenutom dokumentu, ali je priznao da je ministarstvo odbrane distribuiralo "sadržaj na društvenim mrežama o bezbednosti i efikasnosti vakcine Sinovak".

Odeljenja za odbranu i spoljne poslove Filipina nisu odgovorila na zahteve za komentar o priznanju američke vojske da je vodila propagandu. Novinska agencija identifikovala je stotinu lažnih naloga na "Iksu", koji su se poklapali sa opisima bivših američkih vojnih zvaničnika upoznatih sa operacijom na Filipinima.

Kada je "Rojters" upitao o nalozima na platformi, kompanija je uklonila profile nakon što je "nezavisno utvrdila da su deo koordinisane 'bot' kampanje". Upitan o nalozima na društvenim mrežama i ko je njima upravljao, Nguijen nije hteo da odgovori.

Filipini i zemlje Centralne Azije, Bliskog istoka jugoistočne Azije u velikoj meri su se oslanjale na kineski "Sinovak" tokom pandemije. Među zemljama jugoistočne Azije, Filipini su bili među najtežim koje su pogođene koronavirusom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVEČANO OTVORENE OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU! Ceremonija koja se obračunala sa tradicijom i nikog nije ostavila ravnodušnog (FOTO/VIDEO)