NASA ASTRONAUTI U VELIKOM PROBLEMU: Još uvek nije poznat datum njihovog povratka na Zemlju

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

26. 07. 2024. u 22:33

DVOJE astronauta NASA ostaće u "Boingovoj" kapsuli "starlajner" na Međunarodnoj svemirskoj stanici bez zvaničnog datuma povratka, rekli su zvaničnici NASA i "Boinga", dok inženjeri nastavljaju da ispituju tehničke probleme sa svemirskom letelicom, prenosi "Gardijan".

НАСА АСТРОНАУТИ У ВЕЛИКОМ ПРОБЛЕМУ: Још увек није познат датум њиховог повратка на Земљу

Foto: NASA via AP, File

Test piloti Buč Vilmor i Sunita Vilijams odleteli su na svemirsku stanicu pre otprilike sedam nedelja, početkom juna, na probnu misiju koja je trebalo da traje oko nedelju dana. Ali poletanje kapsule je odloženo zbog neispravnih potisnika i malih curenja helijuma što je izazvalo zabrinutost za bezbednost.

Prošlog meseca, portparol "Boinga" rekao je da su curenje helijuma i većina problema sa potisnicima pod kontrolom i nema zabrinutosti za misiju povratka, kako je istakao.

- Četiri od pet potisnika koji su se ranije gasili sada rade normalno. To znači da je samo jedan potisnik od 27 trenutno van mreže. Ovo ne predstavlja problem za misiju povratka - rekao je tada portparol.

Zvaničnici NASA i "Boinga" rekli su da astronauti nisu nasukani i da tehničke poteškoće ne ugrožavaju misiju.

Početkom meseca, NASA je objavila da još uvek obavlja testove kako bi se uverila da će kapsula raditi kako se očekivalo, ističući da iako su uvereni da će letelica biti bezbedna za hitnu evakuaciju, menadžeri misije još nisu spremni da zakažu njen polazak.

Zvaničnici NASA i "Boinga" su u četvrtak rekli da nisu spremni da objave datum povratka i da će astronauti ostati na svemirskoj stanici dok inženjeri ne završe sa radom i ispitivanjem problema sa kapsulom.

Programski menadžer komercijalnog tima NASA Stiv Stič rekao je na konferenciji za novinare da će povratak biti organizovan kada budu spremni i priznao da se razmatraju rezervne opcije, poput korišćenja drugih kapsula za bezbedno vraćanje astronauta kući, prenosi Asošijeted pres.

Inženjeri su nedavno završili testiranje rezervnog potisnika u pustinji Novog Meksika, navodi NASA, koje će biti dodatno ispitano u pokušaju da se razume šta je pošlo po zlu. 

Ovo nije prvi put da je misija "Starlajner", u okviru koje je ova svemirska letelica prvi put prevezla posadu u svemir, naišla na tehničke probleme. NASA-"Boing" misija je imala poteškoća pre lansiranja, među kojima i probleme sa potisnicima i curenjem helijuma, što je odložilo njen polazak.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: ​MESEC IZNAD POSEJDONOVOG HRAMA: Pogledajte prizor koji ostavlja bez daha

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Last Minute AKCIJA Popust čak do 380 evra! Iskoristite akciju i rezervišite letovanje na najpopularnijoj destinaciji ove sezone