MILION VAKCINA ZA GAZU: SZO šalje vakcine protiv poliomijelitisa radi zaštite dece

Jovana Švedić

27. 07. 2024. u 08:54

ZDRAVSTVENA agencija UN saopštila je u petak da šalje više od milion vakcina protiv poliomijelitisa u Gazu nakon otkrića visoko zarazne bolesti u uzorcima otpadnih voda.

МИЛИОН ВАКЦИНА ЗА ГАЗУ: СЗО шаље вакцине против полиомијелитиса ради заштите деце

Foto: Arhiva

U saopštenju koje prenosi UN Njuz, generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus najavio je da će vakcine biti davane deci u narednim nedeljama.

On je napomenuo da još nije zabeležen nijedan slučaj dečije paralize, ali bez hitne akcije, bilo je "samo pitanje vremena kada će doći do hiljada dece koja su ostala nezaštićena".

Humanitarci su izrazili duboku zabrinutost zbog uticaja mogućeg vanrednog stanja poliomijelitisa u Gazi, usred katastrofalnih sanitarnih uslova obeleženih izbijanjem hepatitisa A i bezbroj drugih bolesti koje se mogu sprečiti, zajedno sa nedostatkom pristupa zdravstvenoj zaštiti, zbog rata.


Ranije ove nedelje, dr Ajadil Saparbekov, vođa tima za hitna zdravstvena stanja pri SZO na okupiranoj palestinskoj teritoriji, upozorio je da bi širenje dečije paralize i drugih zaraznih bolesti moglo dovesti do toga da više ljudi umre od bolesti koje se mogu sprečiti nego od povreda povezanih sa ratom - trenutno 39.000, prema lokalnim zdravstvenim vlastima

SZO je 16. jula saopštila da je poliovirus tipa 2 koji potiče od vakcine identifikovan na šest lokacija u uzorcima kanalizacije prikupljenim prošlog meseca iz Kan Junisa i Deir Al-Balaha - dva grada u Gazi koja su ostala u ruševinama skoro 10 meseci intenzivnog izraelskog bombardovanja.

SZO je objasnila da se poliovirus može pojaviti u oblastima gde slaba pokrivenost vakcinacijom dozvoljava da oslabljeni oblik oralno uzetog soja virusa vakcine mutira u jaču verziju.

 

BONUS VIDEO:

PROPALESTINSKI PROTESTANTI U VAŠINGTONU: Pogledajte kako spaljuju lik Netanjahua

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO JE NEPRIMERENO! STVARNO NE RAZUMEM! Novak Đoković u čudu posle prvog meča na Olimpijskim igrama