BIVŠI ŠEF GRČKE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE: Nismo koristili ilegalni softver za prisluškivanje

Novosti online

27. 07. 2024. u 13:25

BIVŠI direktor grčke obaveštajne službe (EIP) Panagiotis Kontoleon negirao je navode da je ta državna agencija koristila ilegalni telefonski softver u periodu između 2019. i 2022. godine za špijuniranje, prenosi Rojters pozivajući se na sudske dokumente.

БИВШИ ШЕФ ГРЧКЕ ОБАВЕШТАЈНЕ СЛУЖБЕ: Нисмо користили илегални софтвер за прислушкивање

Foto Shutterstock

- Tokom mog mandata, EIP nije ni kupovao, ni iznajmljivao niti koristio nelegalni softver 'Predator' za špijuniranje -  rekao je Kontoleon, koji je bio direktor EIP-a od 2019. do 2022. godine.

U Grčkoj su 2022. godine lideri opozicione stranke i novinari optužili vladu da im je priskuškivala telefone putem ilegalnog softvera.

Optužbe, iznete usred sve veće zabrinutosti u Evropskoj uniji zbog upotrebe špijunskog softvera, podstakle su sudske istrage, što je dovelo do ostavki Kontoleona i generalnog sekretara premijera, Grigorisa Dimitriadisa, koji je takođe negirao da je bilo špijuniranja.

Novinar Tanasis Koukakis tvrdio je da je u njegov telefon ubačen špijunski softver "Predator", koji je razvio "Citrok", kompanija za nadzor u Grčkoj.

Konzervativna vlada priznala je da je zakonito pratila komunikaciju lidera Socijalističke partije Nikosa Androulakisa i negirala je optužbe za špijuniranje.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

MESEC IZNAD POSEJDONOVOG HRAMA: Pogledajte prizor koji ostavlja bez daha

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO JE NEPRIMERENO! STVARNO NE RAZUMEM! Novak Đoković u čudu posle prvog meča na Olimpijskim igrama