ERDOGAN ĆE SE SASTATI SA ASADOM U AVGUSTU: Ovo su detalji najavljenog sastanka dva predsednika

Jovana Švedić

27. 07. 2024. u 19:30

PREDSEDIK Redžep Tajip Erdogan i sirijski predsednik Bašar el Asad sastaće se u avgustu, sa obaveštajnim agencijama obe zemlje u kontaktu kako bi finalizirali detalje, objavio je provladin dnevni list Turki, pozivajući se na izvore upoznate sa planom.

ЕРДОГАН ЋЕ СЕ САСТАТИ СА АСАДОМ У АВГУСТУ: Ово су детаљи најављеног састанка два председника

Foto: Profimedia

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ove nedelje je otkrio da se o mogućem sastanku Erdogana sa Asadom razgovaralo tokom sastanka Asada i ruskog predsednika Vladimira Putina u Moskvi.

Očekuje se da će se sastanak uskoro održati, a izvori predviđaju da će se dvojica lidera sastati najkasnije u avgustu, prenosi Turkiš Minut.

Lokacija sastanka ostaje neodlučna, sa ranim sugestijama uključujući Irak ili granični prelaz između Turske i Sirije.

Ovo dolazi u jeku tenzija koje su porasle ovog meseca nakon što je gomila divljala, uništavajući preduzeća i imovinu u vlasništvu Sirijaca u gradu u centralnoj Anadoliji.

Turska je prvobitno imala za cilj da sruši Asadov režim kada je izbio građanski rat u Siriji nasilnim gušenjem mirnih demonstranata 2011. godine, podržavajući pobunjenike koji su pozivali na njegovo svrgavanje.

Ali nedavno je Ankara pomerila fokus na sprečavanje otvaranja onoga što je Erdogan 2019. nazvao „terorističkim koridorom“ u severnoj Siriji.

Dugo je rekao da bi mogao da preispita veze sa Asadom jer njegova vlada radi na obezbeđivanju bezbednog i dobrovoljnog povratka sirijskih izbeglica.

Pre tri nedelje turske vlasti su pritvorile više od 470 ljudi nakon anti-sirijskih nereda u nekoliko gradova izazvanih optužbama da je Sirijac navodno maltretirao sirijskog maloletnika u Kajseriju.

Erdogan je okrivio opoziciju za podsticanje tenzija i osudio antisirijsko nasilje kao „neprihvatljivo“.

Sudbina sirijskih izbeglica je ključno pitanje u turskoj politici, a Erdoganovi protivnici na prošlogodišnjim predsedničkim izborima obećavaju da će ih vratiti u Siriju.

Sam Erdogan je obećao da će vratiti milion Sirijaca.

Turska, koja ugošćuje oko 3,2 miliona sirijskih izbeglica prema podacima UN, bila je nekoliko puta potresena napadima ksenofobičnog nasilja poslednjih godina, često izazvanih glasinama koje se šire na društvenim mrežama i aplikacijama za trenutne poruke.
 

BONUS VIDEO:

TURSKA VOJNA VEŽBA: U znak sećanja na 50 godišnjicu turske vojne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SNIMCI ŽESTOKOG UKRAJINSKOG NAPADA NA BELGOROD: Više mrtvih, desetine povređeno (VIDEO)