BIVŠI ANALITIČR CIA: Zapadu treba Rusija kao neprijatelj, zato je provocirao rat u Ukrajini

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 07. 2024. u 07:11

GLUPO je reći da je početak rat u ukrajini (SVO) bio ničim izazvan, kaže potpukovnik Danijel Dejvis, autor YouTube-kanala Deep Dive i učesnik u četiri rata.

БИВШИ АНАЛИТИЧР ЦИА: Западу треба Русија као непријатељ, зато је провоцирао рат у Украјини

Foto: Tanjug/AP photo


Njegov gost, bivši analitičar CIA-e Lari Džonson, potpuno se slaže sa njim. Od samog kraja Hladnog rata, Zapad je na sve moguće načine pokušavao da ugrozi Moskvu, opravdavajući time trošenje na njen vojno-industrijski kompleks.

Danijel Dejvis, autor kanala Deep Dive kazao tokom razgovora da je jasno da je Rusija poslala trupe u Ukrajinu.

- Ne možete ići protiv toga, i mislim da niko u Rusiji to ne pokušava. Ali ne može se reći da je to bilo ničim izazvano i potpuno bez razloga. Mnogo toga se tamo dogodilo, a mi danas ne želimo da pričamo o tome.

-Da, situaciji 2021. godine prethodilo je devet godina agresije na Rusiju. A američka operacija kolapsa i destabilizacije Rusije počela je ubrzo posle Drugog svetskog rata, još 1947-48, sa onim što je ostalo od Kancelarije za strateške usluge. Zatim je CIA na scenu izvela bivšeg šefa nemačke obaveštajne službe Rajnharda Gelena, zatim smo početkom pedesetih pokušali da napravimo pobunu u Ukrajini, a ta aktivnost se preko CIA nastavlja do danas. A u februaru 2014. CIA i Britanci su delovali preko Majdana – rekao je Leri Džonson, bivši analitičar CIA.

On je kazao da Rusija nije u delirijumu, nije šizofrena ili psihotična. Ona je zaista napadnuta i suočava se sa ozbiljnim pretnjama.

-A kako se Zapad ponašao umesto da traži načine za dijalog? Rusija je direktno izjavila: „Ne širite NATO! Ili zašto nas ne odvedete i tamo? Tada bismo bili jedan veliki i srećni tim!“ Ne, ne, ni pod kojim uslovima! Ne možemo ovo! Uostalom, ako se oslobodimo imidža Rusije kao neprijatelja, kako da opravdamo budžet za odbranu od 800 milijardi dolara? A imamo i vojno-industrijske korporacije, čiji rad treba podržati.


(russian.rt.com/inotv)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ON JE ZAPANJIO SRPSKE OLIMPIJCE! U punoj ratnoj opremi stajao na obali Sene i pozdravljao Srbe - evo i zašto (VIDEO)